bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako napraviti šećerni sirup - uputstvo za početnike

Kako napraviti šećerni sirup - uputstvo za početnike

EliEli
Pomoćnik kuvara
2091
Šećerni sirup

Šećerni sirup je najčešće korišćeni sastojak u prelivanju ili zaslađivanju ravanije, baklave, kolača, torti ili drugih deserata. Upotreba ovog sirupa je široka zato što ne traži mnogo vremena za pripremu, ne zahteva posebnu pažnju i negu, može se koristiti za prelivanje raznih poslastica i ne sadrži mnogo komponenti, što ga čini lakim za pripremu.

U suštini, reč „sirup” dolazi iz francuskog jezika i označava koncentrovani šećer ili mešavinu različitih ugljenih hidrata u vodi.

Sadržaj šećera u sirupu je obično od 40% do 80%.

To je bistra ili blago žućkasta tečnost koja može da dobije aromu vanile ako joj dodate vanilu u prahu ili esenciju vanile.

Zanimljivost ove vrste sirupa je da se pored pripreme konditorskih proizvoda koristi i u drugim oblastima. Među ovim oblastima primene su medicina (za poboljšanje ukusa raznih lekova i preparata), u proizvodnji bezalkoholnih pića, u pravljenju kompota.

Šećerni sirup se može kupiti u prodavnici ili napraviti kod kuće. Evo kako da ga pripremite sami:

Kako se pravi šećerni sirup - uputstvo za početnike

Uzorci proizvoda koji će nam trebati:

1. Voda - 3 šolje

2. Šećer - 2 šolje

3. Aroma po izboru - vanila, limun, vino (belo ili roze), konjak, rum, kafa

Način pripreme:

Sipajte šećer i vodu u dovoljno veliku šerpu. Odnos vode i šećera uvek treba da bude 3: 2. Gore navedene proporcije su indikativne jer različiti recepti zahtevaju različite mere i količine. Ostavite da se šećer istopi u vodi i ostavite malo na vatri. Po želji i prema receptu za desert koji odlučite da napravite, možete dodati neke od gore navedenih proizvoda da začinite šećerni sirup.

VAŽNO! Kada odlučite da prelivate sirupom, zapamtite da je dobro da bar jedan od dva sastojka bude hladan – ili kolač koga prelivate ili sirup da biste sprečili da se kolač ili kora pretvori u kašu. U najboljem slučaju, oba sastojka bi trebalo da se ohlade kako bi se izbegle kulinarske greške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest