Domaća ljutenica je jedno od najomiljenijih tradicionalnih bugarskih i balkanskih jela, koja sa sobom nosi aromu i ukus detinjstva.
Iako proces pripreme može izgledati komplikovano i naporno, uz malo strpljenja i pravih smernica, svako može da se nosi sa tim i pripremi ukusnu ljutenicu.
Evo kako da napravite domaću ljutenicu:
Priprema sastojaka za domaću ljutenicu
Da biste napravili domaću ljutenicu biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 5 kg crvene paprike;
- 3 kg paradajza;
- 1 kg patlidžana;
- 1 kg šargarepe;
- 1 šolja ulja;
- 1 šolja šećera;
- 1/2 šolje sirćeta;
- so po ukusu;
- Začini po želji: biber, kim, piment.
Priprema povrća za ljutenicu

Prvi i najvažniji korak je priprema povrća. Paprike, paradajz, patlidžan i šargarepu dobro operite. Zatim pecite paprike i patlidžane u rerni ili na roštilju dok im kora ne potamni i lako se skida. Ovo će dati karakterističan dimljeni ukus ljutenici. Kada se ohlade, oljuštite ih i isecite na male komade. Oljuštite šargarepu i kuvajte dok ne omekša. Paradajz oljuštite i sitno iseckajte.
Mlevenje i kuvanje ljutenice
Kada je povrće spremno, sameljite ga u blenderu ili procesoru za hranu dok ne postane glatka smesa. Pasirano povrće treba da ima glatku teksturu bez velikih komada. Sipajte smesu u veliki lonac i dodajte ulje, šećer i sirće. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući da se ne zalepi. Kuvanje ljutenice treba nastaviti dok se smesa ne zgusne i voda iz povrća ne ispari. Ovaj proces može potrajati nekoliko sati, pa budite strpljivi i nemojte žuriti.
Začinjavanje i sterilizacija ljutenice
Kada ljutenica dobije željenu konzistenciju, dodajte so po ukusu i začine po želji. Možete eksperimentisati sa količinom i vrstom začina kako biste pronašli savršeni ukus za vas. Dobro promešati i ostaviti da se smesa malo ohladi. Vruću ljutenicu sipajte u prethodno sterilisane tegle. Dobro ih zatvorite i okrenite naopako da biste ih dodatno sterilisali. Pustite da se tegle potpuno ohlade pre nego što ih odložite.
Čuvanje i konzumiranje ljutenice
Kada se tegle sa ljutenicom potpuno ohlade, čuvajte ih na tamnom, hladnom mestu. Domaća ljutenica može da se čuva do godinu dana ako su tegle dobro zatvorene. Nakon otvaranja, čuvajte je u frižideru i konzumirajte u roku od nekoliko nedelja.
Saveti za početnike kada prave ljutenicu

Koristite kvalitetne proizvode
Ukus ljutenice zavisi uglavnom od kvaliteta upotrebljenog povrća. Za najbolje rezultate birajte sveže i zrelo povrće.
Ne žurite
Priprema ljutenice zahteva vreme i strpljenje. Kuvajte na srednjoj vatri i redovno mešajte da se ne zalepi.
Eksperimentišite sa začinima
Nemojte se plašiti da dodate svoje omiljene začine ili promenite količine. Ljutenica se može prilagoditi vašim željama ukusa.
Sterilizujte tegle temeljno
Pravilna sterilizacija je ključna za dugotrajno skladištenje ljutenice. Tegle možete sterilisati tako što ćete ih pre upotrebe kuvati u ključaloj vodi 10-15 minuta.
Nemojte zanemariti sirće i šećer
Ovi sastojci ne samo da dodaju ukus, već i pomažu da se ljutenica očuva duže vreme.
Tokom sezone ljutenice, obavezno probajte naše recepte za krupno mlevenu ljutenicu, ukusnu ljutenicu u rerni, a zašto ne i ovaj domaći ajvar.
Komentari