bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

HrisiHrisi
Početnik
40
Korisno voće

Voće se smatra najzdravijom hranom koju treba da jedemo svakodnevno za dobro stanje našeg organizma.

Međutim, korisna svojstva voća nisu jednaka. Neke vrste voća njih imaju jače osobine od drugih.

Sakupili smo 20 najkorisnijih voćki na planeti na jednom mestu. Evo ih:

Najkorisnije voće: grejpfrut

1. Grejpfrut - jedan od najkorisnijih agruma. Široko se koristi u raznim dijetama, jer pomaže u gubitku težine i održavanju dobre fizičke forme. Takođe sprečava kamen u bubregu, kao i visok nivo insulina i holesterola u telu.

Najkorisnije voće: ananas

2. Ananas - najbogatije tropsko voće vitaminom C i magnezijumom. Zahvaljujući drugim korisnim elementima, ima odlična antiinflamatorna svojstva. Smanjuje rizik od raka.

Najkorisnije voće: avokado

3. Avokado - drugačije od svih ostalih, voće bogato zdravim mastima i kalijumom, a ne ugljenim hidratima. Blagotvorno utiče na rad srca.

Najkorisnije voće: borovnice

4. Borovnice - bogate hranljivim materijama i antioksidansima. One jačaju imuni sistem, poboljšaju pamćenje, štite telo od bolesti.

Najkorisnije voće: jabuke

5. Jabuke - voće bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima, čiji unos smanjuje rizik od bolesti i poboljšava varenje. Poznate su po sadržaju pektina, koji pozitivno utiče na metabolizam.

Najkorisnije voće: nar

6. Nar - najkorisnije voće koje možete pronaći. Bogat antioksidansima i hranljivim materijama, preventivna je mera protiv raznih bolesti, uključujući i rak. Ima snažan antiinflamatorni efekat.

Najkorisnije voće: mango

7. Mango - bomba vitamina C, ovo voće je bogato antioksidansima i rastvorljivim vlaknima. Štiti telo od bolesti i ima antiinflamatorno dejstvo.

Jagode su takođe korisne

8. Jagode - bogate antioksidansima i korisnim sastojcima. Njihov unos utiče na nivo šećera u krvi i štiti od niza hroničnih bolesti.

Ribizle su veoma korisne

9. Brusnica - bogata hranljivim materijama i antioksidansima. Ono što je razlikuje od drugog voća je to što njen sok zaustavlja infekcije urinarnog trakta.

Limun

10. Limun - citrus, poznat po visokom sadržaju vitamina C. Prevencija protiv srčanih oboljenja i kamena u bubregu. Koristi se kao sredstvo za gubljenje viška kilograma.

Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

11. Durian - voće bogato antioksidansima, vitaminima i zdravim biljnim supstancama.

Lubenica

12. Lubenica - voće sa najvećim sadržajem vode. Bogata je antioksidansima, vitaminima A i C, pomaže u snižavanju holesterola i krvnog pritiska.

Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

13. Masline – sadrže razne vitamine, minerale i antioksidante. Smanjite rizik od osteoporoze, raka i srčanih problema.

Šljive su veoma korisne

14. Šljive - voće bogato vitaminima, antioksidansima i drugim hranljivim materijama. Smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Imaju antiinflamatorno dejstvo.

Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

15. Pomorandža - jedno od najpopularnijeg voća, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Štiti telo od brojnih problema, kao što su anemija i kamen u bubregu.

16. Banane - korisno voće bogato vitaminima, pektinom i biljnim jedinjenjima. Njihova kora je izuzetno korisna. One kontrolišu nivo šećera u krvi i varenje. One čine da se telo oseća sito i puno energije.

Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

17. Crveno i ljubičasto grožđe – voće bogato vitaminima i hranljivim materijama, koje štiti organizam od bolesti i infekcija.

Top 20 najkorisnijeg voća na planeti

18. Guava - bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Ima antiinflamatorni efekat. Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka. Sadrži pektin.

Najkorisnije voće: papaja
Fotografija: Yordanka Kovacheva

19. Papaja - voće bogato antioksidansima i hranljivim materijama. Ima dobar efekat na varenje. Smanjuje rizik od raka.

Najkorisnije voće: trešnje

20. Trešnje – osim što su veoma korisne, odlikuju se i sadržajem melatonina – elementa koji promoviše bolji i kvalitetniji san.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest