Pravilna ishrana je uvek bila važna kada je u pitanju održavanje zdravlja. Tokom godina, različite studije o tome šta jesti, a šta ne jesti, promenile su način na koji ljudi konzumiraju hranu, i njen kvantitet i kvalitet.
Različite namirnice imaju različite koristi, od jačanja imuniteta do podrške zdravlju srca do održavanja opšteg dobrog zdravlja.
Još jedan aspekt koji ljudi traže je dugovečnost i način na koji se to može postići ishranom.
Američko zdravstveno udruženje je nedavno podelilo studiju koja pokazuje koje voće i povrće produžava život.
„Jedite povrće“ je nešto što smo tokom odrastanja učili od svojih roditelja, lekara, a sada se slažu i stručnjaci sa Harvarda!
Voće i povrće su izvor vitamina i minerala koji našem telu daju preko potrebne antioksidante; zaštiti nas od oštećenja izazvanih raznim faktorima načina života, npr. zagađenje vazduha, pušenje, visok šećer u krvi itd.
Važno je da konzumirate najmanje jednu ili dve porcije povrća u svakom glavnom obroku (doručak, ručak i večera) da biste pomogli i pri pravilnom varenju, jer nam obezbeđuje vlakna za dovoljnu aktivnost creva.
Koje voće i povrće promoviše dugovečnost?
Iako ova studija može zvučati jednostavno, postoje neka pravila. Neće vam sve vrste hrane pomoći da živite duže. Evo korisnog povrća i voća za dugovečnost.
- Zeleno lisnato povrće: spanać, kupus, kelj.
- Povrće bogato beta karotenom: šargarepa, slatki krompir, brokoli
- Citrusi i šumsko voće: pomorandže, dud, jagode itd. su savršeni.
Hrana koju treba izbegavati
- Skrobno povrće kao što su grašak, kukuruz i krompir
- Voćni sokovi i smrznuto voće.
Preporučuje se svakodnevno jesti sveže i lokalno sezonsko voće i povrće. Smrznuto voće gubi sve kvalitete kada je izloženo ekstremnim temperaturama. Reci NE konzerviranom voću!
Koje su koristi od konzumiranja voća i povrća?
Živeti dugo i srećno je jedna od dubokih prednosti istraživanja. Veća konzumacija voća i povrća povećava unos kalijuma, antioksidansa i pravilne nutritivne vrednosti, omogućavajući bolje zdravlje srca. Baš kao i mediteranska ishrana iz 1960-ih, ovo podstiče veliku potrošnju voća i povrća kako bi se smanjio rizik od nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, rak, itd.
Evo tri laka trika za pridržavanje dijete.
Zamenite svoju užinu u 16:00 voćem. Uživajte u trešnjama i bobicama kada su dostupne.
Salate sa spanaćem su lak način da se praktikuje dijeta od dva voća-tri povrća. Dodajte preliv od citrusa ili bobica. Dobra kombinacija slatkog i kiselog ukusa će napraviti ukusno jelo. Dobra strana svih salata je to što nikada ne ograničavaju, možete isprobavati beskrajne kombinacije i živeti dugo.
Komentari