Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje voće i povrće treba da jedemo za dugovečnost?

Koje voće i povrće treba da jedemo za dugovečnost?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
91
Koje voće i povrće da jedemo za dugovečnost?

Pravilna ishrana je uvek bila važna kada je u pitanju održavanje zdravlja. Tokom godina, različite studije o tome šta jesti, a šta ne jesti, promenile su način na koji ljudi konzumiraju hranu, i njen kvantitet i kvalitet.

Različite namirnice imaju različite koristi, od jačanja imuniteta do podrške zdravlju srca do održavanja opšteg dobrog zdravlja.

Još jedan aspekt koji ljudi traže je dugovečnost i način na koji se to može postići ishranom.

Američko zdravstveno udruženje je nedavno podelilo studiju koja pokazuje koje voće i povrće produžava život.

„Jedite povrće“ je nešto što smo tokom odrastanja učili od svojih roditelja, lekara, a sada se slažu i stručnjaci sa Harvarda!

Voće i povrće su izvor vitamina i minerala koji našem telu daju preko potrebne antioksidante; zaštiti nas od oštećenja izazvanih raznim faktorima načina života, npr. zagađenje vazduha, pušenje, visok šećer u krvi itd.

Važno je da konzumirate najmanje jednu ili dve porcije povrća u svakom glavnom obroku (doručak, ručak i večera) da biste pomogli i pri pravilnom varenju, jer nam obezbeđuje vlakna za dovoljnu aktivnost creva.

Povrće za dugovečnost

Koje voće i povrće promoviše dugovečnost?

Iako ova studija može zvučati jednostavno, postoje neka pravila. Neće vam sve vrste hrane pomoći da živite duže. Evo korisnog povrća i voća za dugovečnost.

- Zeleno lisnato povrće: spanać, kupus, kelj.

- Povrće bogato beta karotenom: šargarepa, slatki krompir, brokoli

- Citrusi i šumsko voće: pomorandže, dud, jagode itd. su savršeni.

Hrana koju treba izbegavati

- Skrobno povrće kao što su grašak, kukuruz i krompir

- Voćni sokovi i smrznuto voće.

Preporučuje se svakodnevno jesti sveže i lokalno sezonsko voće i povrće. Smrznuto voće gubi sve kvalitete kada je izloženo ekstremnim temperaturama. Reci NE konzerviranom voću!

Koje su koristi od konzumiranja voća i povrća?

Voće za dugovečnost

Živeti dugo i srećno je jedna od dubokih prednosti istraživanja. Veća konzumacija voća i povrća povećava unos kalijuma, antioksidansa i pravilne nutritivne vrednosti, omogućavajući bolje zdravlje srca. Baš kao i mediteranska ishrana iz 1960-ih, ovo podstiče veliku potrošnju voća i povrća kako bi se smanjio rizik od nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, rak, itd.

Evo tri laka trika za pridržavanje dijete.

Zamenite svoju užinu u 16:00 voćem. Uživajte u trešnjama i bobicama kada su dostupne.

Salate sa spanaćem su lak način da se praktikuje dijeta od dva voća-tri povrća. Dodajte preliv od citrusa ili bobica. Dobra kombinacija slatkog i kiselog ukusa će napraviti ukusno jelo. Dobra strana svih salata je to što nikada ne ograničavaju, možete isprobavati beskrajne kombinacije i živeti dugo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest