Redovno konzumiranje svežeg voća je sastavni deo zdrave ishrane, kao i odličan način za jačanje imuniteta i prevenciju raznih bolesti.
Voće, prepuno vitalnih vlakana, vitamina, minerala i drugih fitonutrijenata (hranljivih materija), deluje kao moćni antioksidansi koji štite ljudsko telo od slobodnih radikala – visoko reaktivnih molekula koji izazivaju oštećenje tkiva.
Najkorisnije voće na svetu
Grejpfrut je jedan od najboljih agruma. Poznat po tome što održava nizak nivo insulina, što je dobar pomoćnik u većini dijeta.
Mango
Voće sa malo kiselina, bogato vlaknima, koje blagotvorno deluje na stomak. Sa svojom mekom i slatkom teksturom, mango je divan za smutije.
Nar
Nar je prilično kiseo, ali je poznat po snažnom antibakterijskom dejstvu. Sok od nara preventivno deluje na želudac od bakterija kao što je H. pilori.
Borovnice
Moćan antioksidans koji deluje antiinflamatorno i podržava stomačnu floru i urinarni trakt. Borovnice se svrstavaju u kategoriju supernamirnica.
Ananas
Bogat vitaminom C. Ananas izbeljuje zube i pomaže kod problema sa očima.
Jagode
Jagode utiču na nivo šećera u krvi i regulišu hronične bolesti.
Banane
Banane su bogate kalijumom i pektinom. Dobro deluju na crevni sistem, obezbeđuju vitamine i energiju. Njihova kora je izuzetno korisna. U veganskim receptima se koristi kao zamena za slaninu.
Trešnje za spavanje
Trešnje u kombinaciji sa magnezijumom pre spavanja obezbeđuju – dobro obrađenu količinu melatonina i podržavaju dubok san tokom cele noći.
Masline
Sadrže mnogo korisnih masti, pomažu zglobovima, tetivama i smanjuju rizik od osteoporoze.
Avokado
Avokado je najkorisnije voće ako želimo da se ugojimo. Reguliše hormone i poboljšava ukupan izgled kože.
Voće je nezamenljiv izvor vitamina, minerala i korisnih enzima bez kojih naše telo ne može pravilno da funkcioniše. Važno je poznavati korisna svojstva kako najkorisnijih vrsta voća, tako i svih ostalih koje su svakodnevno oko nas - u različitim situacijama, da bismo ih koristili kao lek za telo.
Takođe moramo biti oprezni sa njihovom kombinacijom proteina i laktoze, jer većina takvih kombinacija otežava njihovu apsorpciju i izaziva neželjene fermentacije.
Sa ovim korisnim voćem uvek možete da pripremite sočne i hranljive poslastice kao što su:
- voćna torta;
Komentari