Durian

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190187
Durian

Durian /Durio/ je vrsta tropskog drveta, koje uglavnom raste u jugoistočnim delovima Azije. Plodovi duriana su veliki, bodljikavi i bogati raznim vitaminima i mineralima. Zreo plod može dostići težinu i do 4 kg. Listovi drveta su sa donje strane srebrni ili zlatnožuti. Mnogi za durian kažu da je kralj voća, jer je veoma redak i skup delikates. Naziv "durian" potiče od malajske reči "duri", što znači trn.

Veliki plod ima bež - zlatnu boju mesa, a spolja je prekriven bodljama. U Tajlandu i mnogim azijskim zemljama se durian smatra neverovatnim voćem sa još neverovatnijim ukusom. Postoji preko 200 vrsta duriana, a u Tajladnu su poznate najviše Gahn - yao, koja ima dugo stablo, Mon-tong koje ima izdužene plodove i Cha-nee, nepravilnog oblika.

Cvetovi duriana su svetložuti i potrebno im je manje od 24 sata da se otvore. Jedina mana ovog egzotičnog voća je veoma jak i neprijatan miris. Putopisac Ričard Sterling je miris ovog voća definisao kao mešavinu terpentna, luka i svinjskog izmeta.

Zbog svog oštrog mirisa, durian je u pojedinim azijskim zemljama zabranjen za transpotovanje autobusom, avionom i gradskim prevozom. Durian raste na mestima gde preovladava topla i vlažna klima. Plodovi sporo sazrevaju - oko 4-5 meseca. Kada dostignu zrelost i mogu da se beru, kao i kod krušaka, oni padaju na zemlju.

Egzotično voće durian

Sastav duriana

Durian je veoma bogat šećerom, vitaminom C, kalijumom, ugljenim hidratima, triptofanom, proteinima i mastima. 100 g duriana sadrži 1 g proteina, 27 g ugljenih hidrata, 147 kalorija i 5 g masti.

Odabir i čuvanje duriana

Durian je egzotično voće, koje se u Evropi, a i na našim prostorima, može naći u periodu od aprila do jula. Može se naći u velikim trgovinskim lancima. Imajte u vidu da ovo voće može dostići dužinu do 30 cm, pečnik 15 cm i težinu do 4 kg.

Sam plod ovog drveta je prekriven debelom bodljikavom korom. U zavisnosti od vrste, boja kore može varirati od zelene do braon, a unutrašnjost - od svetložute do crvene.

Durian u kulinarstvu

Za Evropljane ukus duriana može biti čudan - predstavlja mešavinu belog luka, luka i sira. To ipak ne utiče na stanovnike Tajlanda, takođe ni na životinje /posebno slonove, koji bez problema jedu plodove ovog drveta kada padnu na zemlju/.

Durian se koristi kao začin za mnoga tajlandska jela, uključujući i pirinač, kokosovo mleko ili se koristi kao nadev za razne proizvode od testa. U zapadnim kuhinjama ovo voće se dodaje raznim musevima, sladoledima, kolačima i piroškama. Semenke duriana se takođe konzumiraju, jer su bogate mineralima i proteinima.

Međutim, prvo je potrebno da se termički obrade. Do danas se u Tajlandu kora plodova koristi za ukrašavanje raznih tkanina.

Voće durian

Durian se može konzumirati sirov, začinjen solju ili biberom. Takođe, dodaje se i slatku i bombonama.

Koristi od duriana

Durian je voće koje je mnogo hranljivo. Često se preporučuje kao dobar uzvor masti, a u isto vreme ne bi trebalo preterivati sa njegovom konzumacijom zbog velikih količina masnih kiselina koje sadrži.

Pojedina istraživanja su pokazala da durian blagotvorno deluje i potpomaže detoksikaciju organizma. Kako neki naučnici tvrde, durian je i veoma moćan afrodizijak. Bogat je estrogenom i može povećani žensku plodnost.

U Maleziji su se koristili čajevi od korena i listova ove biljke kao sredstvo za snižavanje visoke temperature - sok od njih se utrljavao u glavu bolesnika. U zemljama gde se ova biljka gaji se smatra da ona greje organizam i ako je pojedete pre spavanja, ćebe vam neće biti potrebno.

Durian pročišćava pluća i disajne puteve. Iako ima dosta prednosti i koristi za zdravlje, durian ne bi trebalo da konzumiraju trudnice i osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji