Zdrava ishrana je sve češće izbor savremenog čoveka. Iako je kod nas tradicionalna hrana usko povezana sa svežim životinjskim mlekom, na dnevni red dolazi pitanje sa čime može da se zameni, a da se ne izgube zdrave koristi mleka.
Ljudi žele da neutralizuju otrove koji se gomilaju u organima za varenje od proteina u tradicionalnom svežem mleku, a oni opterećuju organizam.
Možemo li da damo telu sve što mu je potrebno, a da ga ne opterećujemo sastojcima koji sadrže štetne komponente? Alternativa svežeg mleka je proizvod biljnog porekla, koje se može široko upotrebljavati.
Šta je mleko od orašastih plodova?
To je smesa koja je dobijena nakon potapanja orašastih plodova u vodu. Dobijeno mleko od orašastih plodova se začini medom, suvim voćem ili drugim dodatkom po izboru. Lagani miks ukusa je veoma prijatan, a orašasti polodovi mogu da budu od soje, kokosa, badema, susama, indijskog oraja itd.
Laktoza, na koju neki ljudi nemaju toleranciju, nedostaje u ovom mleku, što daje mogućnost svakom da se ne lišava mleka iz zdravstvenih razloga. Mala količina kalorija će se dopasti onima koji se brinu o svom izgledu, kao i onima koji drže dijetu zbog bolesti.
Ova mleka imaju nizak glikemijski indeks, štp znači da oni koji pate od dijabetesa ne moraju da se lišavaju svoje čaše mleka ujutru ili uobičajenog doručka sa žitaricama sa mlekom. Biljne masti, vitamini, minerali i mikroelementi su prednost ispred tradicionalnog proizvoda.
Mleko orašastih plodova je dobar imunostimulans, zato što sadrži neke sastojke majčinog mleka.
U nekom mleku biljnog porekla može da bude veštačkih zaslađivača ili drugi emulgatora, koji imaju štetno dejstvo na organizam i to treba da se ima u vidu.
Ljudi imaju razne netolerancije na vrste mleka od orašastih plodova i to se takođe treba proveriti.
Vrste mleka od orašastih plodova
Ima preko 10 vrsta mleka od orašastih plodova. Razlikuju se po ukusu i gustini i mogu da odgovaraju svakome. Kokosovo mleko, osim svog egzotičnog ukusa, ima i prijatnu slatkoću, koja će osvojiti one koji vole slatku hranu. Za one koji eksperimentišu u kuhinji, imaju mnogo mogućnosti zato što su mleka od orašastih plodova laka i brza za pripremu u domaćim uslovima.
Recept za bademovo mleko
Potopimo 1 šolju badema prethodnog dana. Potopljene bademe dobro operemo tekućom vodom i oljuštimo. Sameljemo u blenderu sa 3-4 šolje vode. Dobijenu smesu procedimo, a mleko čuvamo u staklenoj flšai 3-4 dana u frižideru.
Može da se začini po ukusu i želji - medom, javorovim sirupom, urmama. Možete dodati razne esencije - vanilu, cimet, kakao.
Konzumita se u smutijima, kao preliv žitarica, u kremovima i desertima. Može se dodati i u kafu.
Komentari