bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od gloga - za šta je koristan?

Čaj od gloga - za šta je koristan?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4412858
čaj od gloga

Da li je vreme da popijete šolju čaja od gloga? Ako slučajno imate suve plodove i listove gloga u svom ormanu, nemojte ni trenutka razmišljati i skuvajte sebi lekoviti čaj od gloga.

Šolja čaja od gloga je odlična alternativa ako imate upalu grla, patite od nesanice i srčanih problema. Čaj od gloga je dostupan na merenje, sa osušenim celim, isečenim ili zgnječenim plodovima često zatvoreno u plastičnu kesu, koja se zatim pakuje u kartonsku ili papirnu ambalažu radi boljeg skladištenja.

Čaj od gloga pijte do tri puta dnevno posle jela, koristeći 1 kašičicu listova i cvetova gloga ili čaj od gloga potopljen u 250 mililitara vode.

Naučnici su otkrili da glog širi krvne sudove, čime omogućava da više krvi dolazi do srca i time snižava pritisak. Glog je takođe poznat kao koristan kod dispepsije i kamena u bubregu.

S druge strane, stari Grci su crvene plodove i nežno ružičaste cvetove gloga smatrali simbolom nade i sreće.

Kao što je pomenuto, čaj od gloga se koristi za bolesti srca i krvnih sudova, bolove u grudima i nepravilan rad srca. Takođe se koristi za lečenje niskog i visokog pritiska, otvrdnjavanja arterija (ateroskleroze) i visokog holesterola.

Glog je generalno bezbedan, iako se ponekad primećuju neželjeni efekti kao što su mučnina, znojenje, umor i osip. Ova biljka takođe može drastično da snizi pritisak i izazove simptome kao što su vrtoglavica i nesvestice, čak i kod ljudi koji imaju normalan pritisak i ne pate od srčanih oboljenja.

koristi od čaja od gloga

Glog je cvetni grm ili drvo iz porodice Ruža. Istorijski gledano, glog se takođe koristio za probleme sa varenjem i bubrezima. Takođe se koristi za anksioznost.

Glog je takođe moćan diuretik. Može smanjiti zadržavanje tečnosti, što znači da može poboljšati simptome kongestivne srčane insuficijencije.

Glog je izuzetno pogodan u lečenju anksioznosti i napada panike, kao i za ublažavanje fizičkih i emocionalnih efekata stresa i nesanice, jer ima snažno opuštajuće dejstvo na centralni nervni sistem.

Čaj od gloga (od organskog lišća i cvetova) ne sadrži kofein.

Različiti brendovi i oblici dodataka od gloga imaju različite preporuke za doziranje.

Prema studijama, minimalna efikasna doza ekstrakta gloga za srčanu insuficijenciju je 300 mg dnevno. Tipične doze su 250-500 mg tri puta dnevno. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom i tek onda počnete da uzimate veće količine čaja od gloga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest