Top prirodni diuretici

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
34
Lubenica je diuretik

Ako vam je zadržavanje vode problem, onda u svoj dnevni jelovnik uključite prirodne diuretike. Oni će vam pomoći i da izgubite svoju težinu putem izbacivanja zadržane vode u telu.

Naravno, postoje i medikamenti protiv zadržavanja tečnosti, ali zašto da pribegavate njima kada imate bogat asortiman prirodne hrane koji će obaviti isti posao bez izazivanja neželjenih reakcija.

Diuretici pomažu kod mnogih problema kao što su otok, srčana insuficijensija i kamenje u bubrezima. Oni ne samo da pomažu u procesu gubitka težine, već takođe pomažu u detoksikaciji organizma. Kada uzimate lekove, pod njihovim uticajem možete da lišite svoj organizam važnih minerala koje ćete takođe izbaciti sa urinom. Prirodni diuretici, naprotiv - oni će dostaviti organizmu dodatnu količinu minerala za kompenzaciju potecijalnih gubitaka.

Predlažemo vam nekoliko prirodnih namirnica sa diuretičkim delovanjem:

- Lubenica. Ona sadrži mnogo vode. Osim toga, ona vas neće dehidrirati kao lekovi, već će vam jednostavno pomoći da izbacite vodu iz vašeg organizma.

- Paradajz. On radi po istom principu kao lubenice. Visok sadržaj vode u njemu tera bubrege da oslobode više tečnosti i to dozvoljava telu da brzo izbaci štetne toksine. Ipak, ako patite od oboljenja bubrega kao što je kamenje u bubrezima, onda treba da izbegavate paradajz.

Krastavac je prirodni diuretik

- Krastavac. On takođe ima visok sadržaj vode, bogati su mineralima poput sumpora i silicijuma. Ovi minerali stimulišu bubrege da efikasno odvajaju mikraćnu kiselinu. Krastavac je koristan za ljude koji pate od gihta.

- Zelena salata. Zelena salata takođe pomaže u procesu uriniranja. Minerali poput gvožđa i magnezijuma, koji se nalaze u zelenoj salati, izuzetno su korisni.

- Zeleni čaj. U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini, zeleni čaj je bio koristan kao stimulans-diuretik. Visok nivo kofeina u zelenom čaju poseduje diuretička svojstva.

- Brusnice. Sok od brusnica je efikasan diuretik i može da pomogne kod telesnih otoka. On održava pH nivo urina. Brusnice mogu da leče infekcije mokraćnih puteva kod žena. One su jedan od prirodnih diuretika koji najbrže deluju.

- Ovas. Ovsena kaša je savršena hrana za doručak, sadrži prirodna jedinjenja koja se nazivaju silicijum dioksid koji vrši funkciju diuretika za ljudsko telo.

Špargle su takođe prirodni diuretik

- Peršun. On poseduje blago diuretičko svojstvo, ali pomaže u izbacivanju toksina iz bubrega. Peršun je ukusna komponenta u mnogim jelima.

- Špargle. Amino kiselina asparagin koja se nalazi u šparglama je alkaloid koji može da stomuliše bubrege i poboljšava proces cirkulisanja krvi.

- Mirođija. Ovaj začin, čija je domovina Indija, je izuzetno aromatičan. Neku ljudi je koriste za čišćenje tela.

- Cvekla. To je jak diuretuk koji poboljšava funkcije jetre i bubrega.

- Prokelj. Pomaže u stimulisanju bubrega i pankreasa, za čišćenje ćelija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest