Gotovo da nema osobe koja ne voli ukus pečuraka, ali ova prijatna hrana je prilično teško svarljiva i stoga ne može svako sebi da priušti da je jede. Oni koji nemaju problema sa varenjem ne bi trebalo da odustanu. Jedite pečurke ne samo zbog uživanja u ukusima i mirisima, već i zbog korisnih sastojaka, koji ponekad iznenađuju mogućim koristima pečuraka za za naš organizam.
To nije slučajno, jer po nutritivnoj vrednosti ovaj prirodni dar parira povrću. Pečurke sadrže belančevine, proteine, vlakna, ugljene hidrate, male količine masti, ali veoma korisne masne kiseline, aminokiseline, enzime i mineralne soli.
Najvažniji od hranljivih sastojaka u pečurkama je beta glukan. To je prirodni polisaharid važan za imunitet organizma. A zdrav imuni sistem obezbeđuje očuvanje tonusa i stanja celog tela.
Kako bi pečurke uticale na naš sluh?
Ovo je zanimljivo pitanje koje nas dovodi do teorije o lekovitosti namirnica koje podsećaju na organe ljudskog tela.
Pogledajte: Slične namirnice i organi
Prema ovom mišljenju, svaka namirnica koja liči na ljudski organ je njegova lekovita hrana. Ako pogledamo isečenu pečurku, ona podseća na ljudsko uvo i stoga pečurke mogu da podrže naš sluh. Hajde da vidimo u kojoj meri je ova teorija primenljiva na pečurke.
Iz anatomije uva znamo da je najvažniji deo unutrašnje uvo, koje ima tečnost u sebi. Ovaj deo uva pretvara buku u impulse koji se, kada stignu do mozga, pretvaraju u zvuk. A kalijum je element koji reguliše telesne tečnosti. Pečurke sadrže ovaj element sa pratećom ulogom za slušni aparat.
Još jedan važan faktor za zdravlje sluha je folna kiselina. Stariji ljudi koji imaju nizak nivo folne kiseline su u većem riziku da dobiju prebivakus (gubitak sluha) povezan sa gubitkom sluha. Folna kiselina usporava proces gubitka sluha i stoga je važno da bude prisutna u ishrani.
Pečurke su dobar izvor gvožđa i telo može da apsorbuje preko 90% njihove hranljive vrednosti.
Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u očuvanju sluha. Studija je pokazala da hrana koja sadrži esencijalne aminokiseline smanjuje verovatnoću gubitka sluha povezanog sa godinama za 42%. Pečurke sadrže pravo bogatstvo esencijalnih aminokiselina na koje se telo može osloniti da bi očuvalo sposobnosti slušnog aparata.
Uz podršku drugih hranljivih materija u sastavu pečuraka, ova ukusna namirnica može da brine, između ostalog i za ljudski sluh.
Zato redovno uključite u svoj jelovnik pečurke u tiganju ili ukusnu supu od pečuraka, koje vam garantuju zdravlje i oštar sluh.
Komentari