Pačija jaja

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
58
Pačije jaje

Pačija jaja su koristan proizvod koji je popularan kako u kulinarstvu, tako i u kozmetici. Ona se prodaju po pravilu u posebnim trgovinskim objektima ili na farmama. Dok kod nas ona nisu toliko rasprostranjena, u kuhinjama azijskih država, posebno u kineskom i vijetnamskom kulinarstvu, ovo je proizvod broj jedan. Dodaju se u prženi krompir, poslužuju se sa pirinčem, ali najčešće se usoljavaju - stavljaju se u posebnu salamuru sa kineskom vodom bajdžu i ostavljaju se na 30-45 dana.

Karakteristike Pačijih jaja

Pačije jaje se razlikuje od kokošijeg jajeta po veličini - malo je veće, a težina može da varira od 85-90 g. Ljuska pačijeg jajeta može da bude različite boje - od bele sa plavkastim do svetlozelene nijanse. Belance može da bude gotovo providno i mnogo je veće, a žumance raduje svojom veličinom.

Jaja od ptica koje vole vodu se odlikuju ne posebno prijatnom aromom i posebnim ukusom koji se ne dopada svima. U isto vreme pačija jaja su elastičnija nakon kuvanja od pilećih. Gustina belanca i žumanca je previše visoka, tako da se jaje teže muti i pretvara se u homogenu masu.

Spoljašnji izgled pačijih jaja nije toliko privlačan, koliko kokošijih jaja - ona su uvek prljavija. Pačija jaja imaju mnogo bakterija po svojoj površini, tako da treba obilno da se operu mlazom vode pre upotrebe. Ako uzmete jaja svojim rukama, ne zaboravite da operete svoje ruke nakon toga da ne biste prebacili patogene salmonele na druge proizvode.

Sirova pačija jaja nisu dobra za konzumaciju ljudi, čak su opasna za zdravlje. Sirovo jaje može da izazove ozbiljne infekcije u crevima i salonelozu. U koju god svrhu da koristite jaja - za dodavanje u salatu od jaja ili druga jela, ona treba da se kuvaju barem 10-15 minuta, ali ukoliko recept za pravljenje pačijih jaja uključuje prženje, to treba da se uradi pažljivo i kontinuirano.

Osim toga, pačija jaja ne mogu da se čuvaju duže vreme u frižideru nakon što dobijete jaja, treba da ih konzumirate najbrže moguće. Optimalna temperatura za njihovo čuvanje je 15 -17 °С, a rok trajanja je maksimum 7 dana!

Kaloričnost pačijih jaja

Kaloričan sadržaj pačijih jaja je veći od onog kod kokošijih: otprilike 185 kkal na 100 g. Druga razlika je što su ona hranljivija zbog visokog sadržaja proteina i masti. 100 g njih sadrži:

- proteine - 13.3 g;

- masti - 13.77 g;

- ugljene hidrate - 1.45 g

Zdravstvene koristi pačijih jaja

Pačija jaja koristi
Fotografija: ivabalk / pixabay.com

Pačija jaja su isto toliko zasitna i zdrava, koliko i kokošija. Međutim, između ova dva proizvoda postoje razlike - pačija jaja sadrže veliku količinu masti i proteina. Ovaj indikator dovodi u pitanje njihovu nutritivnu vrednost u jelovniku za mršavljenje, ali možemo mirno da preporučimo korišćenje pačijih jaja za popunjavanje energetske potrošnje tela.

Kuvanje pačijeg jajeta nosi dracene koristi za telo, s obzirom na to da sadrži mnogo dragocenih materija, veliku količinu masti i proteina tako što istovremeno vredi znati da masti u njegovom sastavu preovladavaju. Pačija jaja su bogata esencijalnim aminokiselinama, tj. onim koje ljudsko telo ne može samostalno da sintetiše. Veoma je važno da nabavite dovoljno njih putem hrane.

Sastav pačijih jaja

- Vitamin A, nezamenjiv za organe vida;

- Vitamin E, neophodan za lepotu kose, noktiju, zdravlje kože;

- Folna kiselina koja treba da prisustvuje u dijeti budućih majki;

- Vitamini B koji ima pozitivan uticaj na stanje nervog sistema;

- Kalijum - za normalno funkcionisanje srca i krvnih sudova;

- Fosfor i kalcijum - za koštano tkivo;

- Natrijum, odgovoran za balans vode.

Sadrži još gvožđe, cink, bakar, magan, selen, magnezijum, omega-3 masne kiseline, tronin, izoleucitin, lizin, prolin, glicin i serin.

Smatra se da su patke mnogo "čistije" od ostalih ptica, s obzirom na to da su veoma izbirljive kada je reč o hrani. Odatle i njihova jaja se smatraju dosta čistijim proizvodom od kokošijih jaja.

Koristi konumacije pačijih jaja

Redovna upotreba pačijih jaja doprinosi:

- jačanju imunog sistema;

- regenerisanju tela nakon operacije;

- sprečavanju razvoju beriberija;

- jačanju koštanog tkiva;

- normalizovanju nervnog sistema;

- regenerisanju gastro-intestinalnog trakta, normalizuju kiselost;

- hranjenu mozga;

- borbi sa stresom;

- balansiranju ženske hormonske pozadine;

- poboljšavanju metabolizma;

- poboljšavanju stanja zuba, kože, noktiju i kose;

- ima pozitivan efekat na reproduktivni sistem;

- dobijanju i jačanju mišićne mase;

- zasićenju tela proteinima;

- poboljšavanju potentnosti i erekcije;

- sprečavanju brzog starenja tela.

Koliko često se jedu pačija jaja?

Pačija jaja
Fotografija: maloneyce / pixabay.com

Česta upotreba pačijih jaja nije uvek korisna - zbog visoke količine holesterola može da se razvije ateroskleroza. Poželjno je da uzimate jaja ne više od 2 puta nedeljno po 1 komad.

Mana pačijih jaja

Upkos masi prednosti, pačija jaja mogu da budu štetna za zdravlje. Pre upotrebe pačije jaje treba da bude podvrgnuto temeljnoj termičkoj obradi! Osim toga oni koji žele da smršaju ne treba da jedu pačija jaja - pačija jaja neće doprinete gubitku težine! Takođe, zbog visokog sadržaja holesterola pačija jaja mogu da doprinesu razvoju progresije ateroskleroze.

Takođe, treba imati u vidu da je ovo dosta težak proizvod, tako da se ne preporučuje deci ispod sedam godina i ljudima sa hroničnim i upalnim bolestima sistema organa za varenje.

Ovaj proizvod može izazvati alergije kod nekih ljudi, ali ovo se veoma retko dešava. U slučaju netolerancije na jaja jedini pravilan izlaz je da prestanete da ih jedete.

Preterana konzumacija pačijih jaja od strane trudnica može da dovede do spontanog pobačaja. Nakon rađanja deteta žena treba da izbaci pačija jaja iz dijete i da se postepeno uvode kada beba napuni 6 meseci.

Provera svežine pačijih jaja

Ukoliko želite da jedete samo sveža pačija jaja najbolje bi bilo da ih kupite od farmera koji uzgajaju pticu. Međutim, u svakom slučaju ne možete biti sigurni da proizvod nije oštećen.

Postoji nekoliko načina da odredite svežinu pačijeg jajeta:

- Stavite ga u vodu: sveže jaje će potonuti i ležaće sa strane na dnu posude sa vodom, starije koje je još uvek u potpunosti dobro za konzumaciju će potonuti na dno i stajaće uspravno u vodi, a pokvareno će plivati;

- Mućkanje: Sveže jaje ne daje nikakav zvuk prilikom mućkanja, ali postoji dosta slobodnog prostora u ljuski pokvarenog proizvoda, tako da ćete prilikom mućkanja čuti zvuk klokotanja;

- Lomljenje: žumance jajeta vremenom postaje mutno, dobijajući malo zasićeniju boju, osim toga, postaje vodenkasto. Eto zašto kada razbijete pokvareno jaje i stavite sadržaj ljuske u tanjir žumance neće zdržati svoj oblik i prosto će se raširiti po površini. Ostim toga, kada se pačije jaje pokvari belance postaje sve vodenkastije.

Kulinarska upotreba pačijih jaja

Omlet sa brokolijem

Jaja vodenih ptica se široko koriste u kulinarstvu. Dodaju se kuvana u razne salate, prave se pržena, koriste se za sosove i prelive, a žumance je osnovni sastojak ukusnih domaćih jufki. U prodavnicama ponekad možete da kupite majonez koji sadrži žumance pačijih jaja. Mnoge domaćice dodaju žumance pačijeg jajeta u testo i njime premazuju peciva - obezbeđuje lepu zlatkastu koricu. Visok sadržaj masti u belancetu jajeta mu daje maslasto-viskoznu konzistenciju, što je posebno dragoceno kod pravljenja testa za kolače.

Ako ne znate šta da skuvate sa pačijim jajima probajte najjednostavniji recept - tvrdo kuvana, tako što treba da se kuvaju najmanje 10 minuta, u drugom. Da jaje ne bi puklo za vreme kuvanja, voda treba da bude dobro posoljena. Da biste dali bolji ukus gotovom jelu, jaja prvo treba da se zagreju do sobne temeprature.

Pačija jaja ne treba odmah nakon kuvanja da se stavljaju pod hladnu vodu, već jaja treba da se ostave u vodi u kojoj su se kuvala dok se u potpunosti ne ohlade. Tak nakon toga mogu da se dodaju u salate, garnirunge, sendviče, nadev za pečenje.

Pravljenje omleta, kajgana i jaja na oko od pačijih jaja ne vole svi mnogo zbog visoke količine masti koje se prirodno nalaze u njima.

Pačija jaja izgledaju veoma efektno ofarbana i ukrašena kao uskršnja jaja.

Pačija jaja u kozmetici

Od pačijih jaja se prave efektne lekovite maske za kosu. Na primer: pomešajte dva žumanca sa supenom kašikom maslinovog ulja. Dobijeni sastav nanesite na kosu i ostavite na četvrtinu sata, nakon čega isperite. Ako dodate malo limunovog soka, kiselo mleko i med u sastav, dobićete odlično sredstvo protiv opadanja kose.Takođe, od takvih jaja možete napraviti dobro sredstvo za masnu kožu. Dodajte malo bele gline u jaje. Nanesite dobijeni sastav na kožu lica i ostavite na 15 minuta, nakon čega maska treba da se ispere toplom vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest