Verovatno smatrate da između jagnjećeg i pačijeg mesa ne može da bude napravljeno nikakvo poređenje. Nekim ljudima, koji imaju oštrije čulo ukusa, osećaju čak i karakterističan miris pačijeg mesa koji se smatra posebno neprijatnim. Kao što je i za većinu neprijatan miris jagnjetine.
Iz konretno ovog razloga, ali i prosto zato što uz svako meso ide i lep sos, ovde ćemo vam predložiti nekoliko ideja za soseve uz pačetinu koji su posebno pogodni za društvo ovog apetitnog mesa.
Sos od povrća
Za ovaj sos uz pačetinu su vam potrebne 2 šargarepe, 2 glavice luka, otprilike 50 g paškanata, 50 g celera, 2 čena belog luka, malo maslinovog ulja, čaša belog vina i prstohvat majčine dušice. Povrće i korenje se oguli, seče se i blago se prži u maslinovom ulju. U njih se dodaje belo vino i sos se ostavlja da se dinsta na tihoj vatri dok proizvodi u potpunosti omeknu. Ukoliko je potrebno, sipa se voda. Kada je sve gotovo, sastojci se pasiraju i sos se začinjava majčinom dušicom. To je!
Sos od pavlake sa renom
Uzmite otprilike 500 ml pilećeg bujona ili bujona sa povrćem, 2 šolje tečne pavlake, 50 g maslaca, 200 g rena i 1 šolju belog vina. Bujon i pavlaka se pomešaju i ostavljaju se da proključaju. Ren se izrenda na rende, dinsta se u maslacu i u njega se dodaje vino. Nakon otprilike 10-15 minuta, u ovu smesu se dodaje i pavlaka i sve se začinjava solju po ukusu. Može da se doda i crni biber i sitno iseckan peršun. Sos za patku se konzumira još dok je topao i osim uz pačije meso pogodan je i za svako drugo meso pernatih životinja.
Sos sa rabarbarom i estragonom
Za ovaj recept za prefinjeni sos biće vam potrebno otprilike 900 g rabarbare, 2 kašičice sitno iseckanog estragona (u krajnjem slučaju može da se koriste i suvi estragon), 150 g smeđeg šećera i 250 ml vode. Rabarbara se seče na sitne kockice, a voda zajedno sa šećerom se prokuva na jakoj ringli. U nju se stavlja otprilike 2/3 rabarbare da ključa otprilike 10-15 minuta dok ne omekne. Smesa se pasira, izbacuju se obrazovane niti od rabarbare, vraća se na ringlu i u nju se dodaje i ostala rabarbara. Kada i ona omekne, ali nije izgubio svoj oblik, začinite sos estragonom. Idealan garnirung uz pečenu patku.
Pogledajte još:
- mlečni sosevi;
- sos za povrće.
Komentari