Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)
Бяло подъбиче
Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)

Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)

Teucrium je rod od višegodišnjih biljaka u porodici Usnatica. Na Balkanu se sreće 5-6 vrsta ove biljke, koje se razlikuju od obične pepeljuše, zato što deo njih ima bele cvetove, deo crvene, a drugi imaju specifične sedeće listove (planinska metvica, podubica, žuta podubica, dubačac crveni, trava iva). Od svih njih pepeljuša se smatra najlekovitijom, a istovremeno i najbezopasnijom.

Pepeljuša (Teucrium polium L.) predstavlja sitan polužbun čija stabla dostižu dužinu između 10 i 30 cm.

Listovi pepeljuše su raspoređeni suprotno na kratkim drškama. Njeni cvetovi su sakupljeni u klasolike cvasti, a nakon sazrevanja plod pepeljuše se raspada u 4 odvojena oraščića.

Pepeljuša cveta tokom meseci maj-avgust. Stablo biljke je belo. Ima bele listiće, a njegovi cvetići su kremasti ili beli.

Biljka je rasprostranjena po šumskim poljanama i grmovima u zemlji. Upotrebljeni deo biljke je nadzemni deo, sakupljen za vreme cvetanja.

Sakupljene stabljike se suše na nekoliko načina - u hladu, u rerni ili u posebnim sušnicama. Zatim se pakuju u papirne kese i čuvaju se u suvim provetrenim prostorijama, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Sušena pepeljuša nema miris, ali ima kiselkast ukus.

Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)
Fotografija: Zoritsa

Tokom godina pepeljuša je nazivana različitim imenima, s tim što su najrasprostranjeniji bela podubica, beli dubačac, bela trava, belo bilje.

Zanimljiva činjenica je što se pepeljuša koristila kao lek u Zapadnoj Evropi još u 16. veku. Tada je biljka sađena u bašti kao kultivisana biljka dok u naše vreme slobodno raste. Osim u narodnoj medicini biljka nalazi široku primenu i kao začin za konzerviranje ribe.

Sastav pepeljuše

Hemijski sastav pepeljuše izražava se u sluzi, taninima, vitaminu C, smoli, gorkim materijama i drugom. Osušena biljka sadrži do 0.3% eteričnog ulja koje ima prijatan miris i žutu boju. U listovima se nalaze tragovi alkaloida koji se međutim ne nalaze u korenju. Plodovi sadrže do 30% masnog ulja.

Korisna svojstva pepeljuše

Pepeljuša ima odlično hemostatsko delovanje i sprečava proliv. Iz tog razloga se koristi u narodnoj medicini za lečenje zatvora, gripa, stomačnih bolova, bolova u crevima, peska u žučnoj kesi. Pepeljuša poboljšava varenje i apetit. Pored toga što stvara zatvor, biljka ima i dezinfekciona svojstva zbog čega se koristi za pravljenje obloga.

Smatra se da pepeljuša smanjuje kisellinu u želucu.

Primenjuje se kod zubobolje i polne slabosti. Veterinari koriste pepeljušu za pravljenje obloga koje se stavljaju na rane stoke.

Biljka Pepeljuša (Teucrium polium L.)

Narodna medicina sa pepeljušom

Pepeljuša može da se koristi kako za unutrašnju upotrebu, tako i za spoljašnju. Za spoljašnju upotrebu najčešće se upotrebljava za ispiranje kod belog pranja i hemoroida. Da bi se napravio infuz za spoljašnju upotrebu, 4 kašičice biljke se zalivaju sa 200 ml ključale vode.

Za spoljašnju upotrebu se koristi i za ispiranje kod rana, ekcema akni, upala kod konjuktivitisa.

Za unutrašnju upotrebu potrebno je da se sitno iseckaju dve kašike biljke i da se zaliju sa otprilike 500 ml ključale vode. Smesa se kuva nekoliko minuta i ostavlja se da se namoči na 30 minuta. Nakon toga se cedi i pije se 3 puta dnevno pre obroka. Jedan unos smese ne sme da bude više od 80-150 ml.

Pepeljuša je jedna od najkorisnijih biljki za lečenje hemoroida. Dve supene kašike nje se stave u 600 ml ključale vode još prethodno veče. Narednog dana napitak se procedi i pije se po 100 ml tri puta na dan pre obroka. Ipak je dobro imati u vidu da lečenje hemoroida iziskuje istrajnost i pridržavanje pravilnog režima ishrane.

Dobro bi bilo da pre nego što se pređe na unos napitaka sa pepeljušom da se obavi konsultacija sa lekarom i da se utvrde preporučene dnevne doze i moguće reakcije sa uzimanim medikamenatima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas