Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Okrugla sleznica

Okrugla sleznica

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190184
Okrugla sleznica

Okrugla sleznica /Asplenium Trichomanes L./ je sitna višegodišnja biljka koja raste u pukotinama stena do visokoplaninskog pojasa. Ova biljka se bere od juna do avgusta. Može se sresti u celoj zemlji.

Koristi se nadzemni deo biljke, a u ređim slučajevima se koristi i korenje. U narodnoj medicini se koristi kao lek za preterano plašljive ljude. Veliki broj ljudi koji traži spas od svojih strahova koristi lekovita svojstva ove biljke. Okruga sleznica se često može sresti i pod nazivim papratka i vlasak.

Vrste okrugle sleznice

Kod nas se mogu naći dve najrasprostranjenije vrste okrugle sleznice - Asplenium Trichomanes i Asplenium septentrionale.

Asplenium Trichomanes je višegodišnja zelasta biljka iz porodice Aspleniaceae, koja predstavlja lepu i nežnu paprat, čija su omiljena mesta za rast pukotine stena, doline reka ili kraj puteva. Negde se može sresti i na starim zidovima. Ova vrsta biljke se može sresti svuda u zemlji na visini do 1700 m. Listovi su dugi od 5 do 20 cm. Oni su perasti sa 18 do 45 jajolikih delova samo sa jedne strane. Svaki listić ima kratku dršku i nazubljene krajeve u osnovi. Listovi su sivozelene ili žuto-zelene boje. Drške su braon ili crne, dosta sjajne i veoma žilave.

Asplenium septentrionale - takođe je višegodišnja zeljatsa biljka iz porodice Aspleniaceae. Korenje joj je kratko i prekriveno ljuspama. Listovi su dugi od 8 do 16 cm. Ova vrsta se može sresti najčešće na pukotinama stena, koje se nalaze u visokoplaninskom pojasu.

Okrugla sleznica

Sastav okrugle sleznice

Okrugla sleznica sadrži posebne pirolidinske alkaloide betonicin, smole, saponine, turicin i stahidrin. U njen stastav ulaze i organske kiseline, mineralne soli i malo eteričnog ulja. Obična okrugla sleznica sadrži šećer, propolis, tanine, eterična ulja. Nadzemni deo biljke sadrži aminokiseline: gama-oksi-alfa - aminopimelnsku kiselinu, njen lakton i acetilornitin.

Branje i čuvanje okrugle sleznice

Sleznica se bere od juna do avgusta. Bere ce ceo nadzemni deo biljke koji cveta ili samo korenje, koje se kopa tokom jeseni nakon sazrevanja semenki ili u rano proleće, kada biljka počinje da se razvija. Nakon iskopavanja korenje se treba oprati i osušiti.

Kada završite sa branjem, pogledajte biljku da li ima drugih primesa, pa ih uklonite. Okrugla sleznica se suši u suvim prostorijama ili u sušnici na temperaturi višoj od 50 stepeni. Čuvajte osušenu biljku u suvim prostorijama sa strujanjem vazduha, tako da strukovi biljke budu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

Okrugla sleznica se može kupiti osušena u većini apoteka i specijalizovanim radnjama.

Koristi od okrugle sleznice

Okrugla sleznica se koristi dosta u narodnoj medicini. Čaj od njenih listova se koristi kao sredstvo za smirenje kod jakog straha, nervoze. Okrugla sleznica pomaže kod nesanice, koja je posledica straha. U tom slučaju se biljka uzima kod se san ne poboljša. Takođe se koristi i kod opadanja kose, kašlja, astme gripa, promuklog glasa, pleuritisa. Strukovi biljke se koriste i za jačanje tela. Ova biljka ima dobro diuretsko i andstrigentno dejstvo.

Okrugla sleznica

Narodna medicina i okrugla sleznica

Da napravite čaj od ove biljke potrebno vam je oko 10-15 g sitno iseckanih strukova biljke, koji treba da se preliju sa 500 g ključale vode. Kada s eohladi, procei se i piju se 4 kašike dnevno.

Sledeći recept uključuje mešavinu biljaka, koje se bore sa neurozom. POmešajte 50 g okrugle sleznice, po 10 g virka i kopitnjaka, 20 g valerijane i iste količine nane. 3 kašike od biljne mešavine skuvajte u pola litra vode, dok ne ostane do pola od prvobitne količine. Čaj se pije hladan, po 1 šolja 30 minuta pre obroka.

Smatra se da čaj od okrugle sleznice kod spoljašnje upotrebe pomaže kod najvećeg ženskog neprijatelja - celulita. 10 kašika okrugle sleznice se prelije sa 2 l kipuće vode, poklopi se i treba da odstoji 15 minuta. Smesu procedite i njome perite mesta sa celulitom.

Takođe, sa ovom biljkom možete napraviti kupku. Za to je potrebno da 300 g biljke prelijete sa 2 l ključale vode i da tako odstoji 20 minuta. Smesu procedite i isipajte u pripremljenu kupku. Mesta sa celulitom blago masirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas