Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je aluminijumska folija štetna?

Da li je aluminijumska folija štetna?

Jana G.Jana G.
Početnik
1682
Kuvanje u aluminijumskoj foliji

Aluminijumska folija nezaobilazan je pomoćnik u kuhinji. Uz njenu pomoć meso, povrće i riba se lako i zdravo pripremaju bez upotrebe viška masnoće.

Proizvodi kuvani u foliji postaju nežni i mirisni. Dovoljno je staviti proizvode u foliju, dodati začine i nekoliko kapi masnoće i nakon nekoliko minuta u rerni dobićete mirisno i ukusno jelo.

Kada koristite aluminijumsku foliju za pečenje proizvoda, nema potrebe da dugo čistite zagorelu masnoću na plehu.

Aluminijumska folija se koristi kao poklopac za plehove kada ne želite da se jelo prepeče. Dovoljno je pokriti pleh ili tepsiju komadom folije da zaštitite jelo ili kolač od prejake vatre koja dovodi do toga da jelo pregori.

Aluminijumska folija je zgodna za čuvanje gotovih jela – dovoljno je njome pokriti pleh i staviti ga u frižider da se miris jela ne bi širio na druge proizvode.

Krompir u foliji

Aluminijumska folija, kako joj ime govori, sadrži aluminijum.

Termička obrada proizvoda koji sadrže kiselinu – kao što je paradajz, nije bezbedna sa zdravstvene tačke gledišta ako se vrši u foliji.

Prilikom pripreme proizvoda koji sadrže kiselinu u foliji, aluminijum prodire u proizvode. Visok nivo aluminijuma je štetan za ljudski organizam.

Višak metala u organizmu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, može izazvati oboljenje bubrega i drugih važnih organa.

Višak aluminijuma loše utiče na nervni sistem i moždane ćelije i prema nekim studijama može čak izazvati Alchajmerovu bolest.

Aluminijum se može deponovati u tkivima i nakon nekog vremena postati uzrok bolesti mozga. Višak aluminijuma može izazvati osip na telu, nervozni stomak i oštetiti kosti.

Ali ako paradajz i slične proizvode koji sadrže kiselinu ne kuvate u aluminijumskoj foliji apsolutno svaki dan, nemate razloga da brinete za svoje zdravlje.

Ako aluminijumska folija NE dodiruje proizvode, već se koristi samo kao poklopac na plehu ili tepsiji, onda nema opasnosti po zdravlje od njene upotrebe. Tako možete pripremiti jagnjetinu sa krompirom, pečenu pastrmku ili pečene batake pod folijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest