bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Čaj od maslačka - šta treba da znamo

Čaj od maslačka - šta treba da znamo

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
742
Čaj od maslačka - šta treba da znamo
Fotografija: Iliana Parvanova

Svi vole da piju čajeve i to ne samo zbog odličnog ukusa, već i zbog mnogih korisnih svojstava. Čaj od maslačka pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba, ali u isto vreme ovaj napitak ima veoma poseban i zanimljiv ukus. Blagotvorno deluje na rad celog organizma i ima veoma visok sadržaj raznih vitamina i minerala.

Koristi čaja od maslačka

1. Gubitak težine sa čajem od maslačka

Za razliku od raznih preparata, napitak od maslačka ne šteti organizmu i praktično nema neželjenih efekata. Konzumacija će vam pomoći u borbi za savršeno telo i efikasan gubitak težine.

2. Čistite jetru čajem od maslačka

Ovaj organ nam pomaže da se oslobodimo štetnih toksina, koji su se nakupili u telu. Međutim, i jetri je potrebna pomoć, jer njeno normalno funkcionisanje može biti poremećeno, što može negativno uticati na vaše zdravlje i samopouzdanje. Čaj od maslačka takođe pomaže u normalizaciji stanja ovog organa, što blagotvorno utiče na njegov rad u celini.

3. Čaj od maslačka okrepljuje i tonira

Maslačak

Čaj od maslačka je divna alternativa kafi, a opcije za njegovu pripremu su veoma različite. Za tu svrhu biće vam potrebni koreni, koji moraju biti prethodno isprženi. Kafa od maslačka se može kupiti čak i u specijalizovanim prodavnicama. Napitak ima okrepljujući efekat i ako vodite zdrav način života, onda sa njim možete zameniti kafu.

4. Normalizuje rad gastrointestinalnog trakta

Koristi maslačka kod stomačnih tegoba su poznate od davnina. Ovo piće vam pomaže da se nosite sa mučninom, normalizuje apetit i pomaže kod zatvora.

5. Čaj od maslačka sprečava rak

Prema nedavnim studijama, biljka ima mnogo korisnih supstanci, uključujući i one koje su korisne u prevenciji tumora i malignih tumora. Prema dobijenim podacima, maslačak štetno deluje na ćelije raka, a istovremeno poboljšava opšte zdravlje.

6. Zasićuje organizam potrebnim vitaminima i mineralima

Čaj od maslačka je veoma koristan i ne samo da okrepljuje, već i tonira celo telo, poboljšavajući njegove performanse. Bogat je mnogim korisnim vitaminima i mineralima: cinkom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, vitaminima D, B, A i C. Prženi koreni biljke su bogati antioksidansima i probioticima. Takođe sadrži glikozide, tanine, triterpene, inulin, sterole i karotenoide.

7. Anti-inflamatorna svojstva

Čaj od maslačka pomaže kod prehlada

Napitak je odličan način za početak dana, ali i u čisto profilaktičke svrhe kod čestih respiratornih oboljenja i prehlada tokom hladnih meseci u godini. Ako se često razbolite i na laganu promenu vremena, onda možete probati ovaj narodni lek, koji istovremeno ima divan i bogat ukus.

8. Detoksikacija

Konzumiranje čaja od maslačka podstiče povećanje diureze i tako pomaže u uklanjanju kamena iz bubrega. Istovremeno pomaže u čišćenju organizma od štetnih toksina, koji ih izlučuje urinom. Može se koristiti za lečenje raznih infekcija urinarnog trakta i cistitisa.

9. Kod glavobolje

Svako se ponekad može suočiti sa ovom neprijatnošću, a to nas može sprečiti ne samo da radimo i obavljamo svoju dužnost, već i da se potpuno odmorimo. Ako vas ponovo zaboli glava, pokušajte sa laganom masažom i popijte jednu šolju čaja od maslačka.

10. Čaj od maslačka za metaboličke probleme

Koren maslačka

Redovan unos čaja od maslačka pomaže u poboljšanju metaboličkih procesa. Preporučuje se za upotrebu ako patite od dijabetesa, problema sa štitnom žlezdom, gubitka težine ili niskog holesterola u krvi.

U narodnoj medicini, različiti recepti za pripremu korena maslačka brzo dobijaju na popularnosti. Zbog visokog sadržaja insulina, ovo piće ima funkciju jačanja organizma i deluje imunostimulativno.

Čaj od maslačka je odličan način za borbu protiv stresa, napetosti, nesanice, umora i raznih drugih poremećaja sna. Deluje umirujuće i može vam pomoći da sprečite brojne zdravstvene probleme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest