bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je mleko sa niskim sadržajem mlečnih masti korisno?

Da li je mleko sa niskim sadržajem mlečnih masti korisno?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
167
Mleko sa niskim sadržajem masti

Decenijama se vodi debata o tome da li ljudi treba da konzumiraju punomasno ili obrano mleko (mleko sa niskim sadržajem mlečnih masnoća). U skoro svim slučajevima, ovo zavisi od individualnih potreba ljudskog tela, ali je dobro razumeti šta je to tačno mleko sa niskim sadržajem mlečnih masnoća (obrano mleko).

Obranom ili nemasnom mleku delimično se ili potpuno uklanja masnoća, usled čega ima redak i blago plavičasti izgled. Njegova hranljiva vrednost je mnogo ograničenija od punomasnog mleka.

Kada je mleko potpuno lišeno mlečnih masti, ono gubi i vitamin A, koji je izuzetno važan za naš organizam. Da bismo bili sigurni da ovaj vitamin dobijamo dovoljno iz druge hrane, moramo znati potrebe sopstvenog tela.

Nedostatak vitamina A može dovesti do oštećenja vida i najčešći je uzrok takozvanog kokošjeg slepila. Nedostatak vitamina A često dovodi do problema sa kožom, a kod dece nedostatak vitamina A može čak dovesti do usporavanja rasta.

Opšte je mišljenje da su dnevne potrebe većine odraslih za vitaminom A oko 1, 5 mg čistog vitamina, za trudnice oko 2 mg, a za dojilje oko 2, 5 mg. Iz onoga što je do sada rečeno, jasno je da se mleko sa niskim sadržajem mlečnih masti ne preporučuje deci, trudnicama i dojiljama.

Piti mleko

S druge strane, nemasna i obrana mleka su izuzetno pogodna za dijete, sa naglaskom na malom unosu masti. U ovom slučaju se ne radi samo o dijetama koje imaju za cilj smanjenje telesne težine, već i o dijetama koje su neophodne u lečenju mnogih bolesti.

Mleko sa niskim sadržajem mlečnih masti i obrano mleko preporučuju se kod ateroskleroze, ​​žučno-jetrenih oboljenja, bolesti pankreasa, čireva, gojaznosti, hroničnog entreokolitisa sa masnom dispepsijom, hroničnog gastritisa niske kiselosti i dr.

Obrano ili nemasno mleko takođe ima diuretički efekat i često se koristi za različite edematozne uslove. Takođe ima blagi laksativni efekat i pogodno je za prevenciju hroničnog zatvora.

Iz svega do sada rečenog proizilazi da nemasno ili obrano mleko za neke može biti dobro, a za druge štetno, pa budite oprezni sa njegovom konzumacijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest