bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sve o sojinom mleku na jednom mestu

Sve o sojinom mleku na jednom mestu

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
79
Sve o sojinom mleku na jednom mestu

Sojino mleko - popularna mlečna alternativa na zapadu - odavno se konzumira kao tradicionalno piće uz doručak u Kini, Japanu, i drugim delovima Azije. U mnogim državama ljudi sa intolerancijom na laktozu često biraju sojino mleko, kao i vegani i oni koji ga uzimaju kao zdraviju opciju kravljeg mleka.

Ali reklamirane zdravstvene koristi soje rađaju nova pitanja. Soja je često sretan alergen u hrani i mnogi brendovi sojinog mleka sadrže šećer, poboljšivače i druge sumnjive dodatke.

Šta je sojino mleko?

Napitak na biljnoj bazi, nazvan sojino mleko, se pravi putem kuvanja soje u vodi, nakon toga se melje i presuje kako bi se odvojila nerastvorljiva vlakna iz dobijene tečnosti. Komercijalno sojino mleko varira od laganog, do bogatog i slatkog. Neke marke koriste zgušnjivače kako bi dodale kremast osećaj u ustima povezan sa punomasnim mlečnim proizvodima.

Sojino mleko sadrži sličnu količinu proteina po porciji, što ga čini bližim kravljem mleku u odnosu na druga biljna mleka kao što su bademovo, pirinčano i kokosovo mleko.

Kako da koristite sojino mleko

Sojino mleko može da bude zamena za kravlje mleko u napicima sa kafom, u žitaricama, za pravljenje kiselog mleka ili sladoleda, u smutijima i korišćenjem odnosa jedan prema jedan u pecivima, uprkos tome što ukus i tekstura možda nisu u potpunosti isti. Ako koristite zaslađeno sojino mleko možda ćete morati drugačije da korigujete šećer. Za pikantna jela zaslađeno sojino mleko obično najbolje radi i dobićete bolji rezultat u jelima koja se ne oslanjaju na kremastost punomasnih mlečnih proizvoda.

Marke sojinog mleka obiluju u prehrambenim radnjama, ali možete bolje da kontrolišete sastojke ako sami pravite sojino melko.

Kakav je ukus sojinog mleka?

Sojino mleko

Sveže sojino mleko u Aziji čuva izuzetan ukus pasulja, ali sojino mleko koje je proizvedeno na zapadnim tržištima gubi deo njega kada se pasterizuje za dugotrajno pakovanje; dodatni šećeri i drugi prirodni i veštački aromatizatori dodatno prikrivaju ukus soje. Ljubitelji sojinog mleka opisuju aromu kao orah ili donekle zeljastu.

Čuvanje sojinog mleka

Sojino mleko iz prodavnice treba da se čuva u frižideru, nezavisno od toga da li je otvoreno ili ne; neotvoreno sojino mleko u stabilnom pakovanju može dugo da se čuva na sobnoj temperaturi, ali prilikom otvaranja odmah ga treba ohladiti. Koristite svako otvoreno sojino mleko u roku od osam do 10 dana.

Možete zamrznuti sojino mleko da se ne bi pokvarilo, ali to značajno pogoršava kvalitet. Ova procedura utiče kako na ukus, tako i na teksturu.

Hranljiva vrednost i zdravstvene koristi sojinog mleka

Sojino mleko sadržu u proseku 7 grama proteina po šoljici, što ga stavlja tačno u rang sa kravljim mlekom. Ali jedan nedostatak korišćenja sojinog mleka kao zamene za kravlje mleko su relativno niski nivoi kalcijuma u soji. Ono sadrži otprilike 1/4 kalcijuma koji se nalazi u kravljem mleku.

Obogaćene marke imaju relativnu količinu kalcijuma, ali ljudska tela ne apsorbuju obogaćeni kalcijum toliko lako, koliko prirodni.

Imajte u vidu da osim ako nije etiketirano kao "nezaslađeno", sojino mleko kupljeno u prodavnici najverovatnije sadrži dodati šećer. Neke marke sojinog mleka sadrže filere poput karagenana, neprobavljivog zgušnjivača optuženog za uzrokovanje upale u probavnom traktu.

Proizvodi bogati kalcijumom

Reklamne kampanje pokazuju zdravstvene korisi kravljeg maslaca - ono ima visok sadržaj proteina, vitamina D i kalcijuma i izvor je dobrih masti. Masti obezbeđuju energiju i čine da se osećate siti dugo nakon što ih pojedete, što može da pomogne u mršavljenju.

Sojino mleko ima prirodno nizak sadržaj zasićenih masti bez holesterola. Za razliku od njih mlečno mleko sadrži otprilike 20 miligrama holesterola u šolji. Tako da za ljude sa visokim holesterolom ili određenim vrstama srčanih problema sojino mleko može da bude pametna alternativa kravljeg mleka.

Mitovi o sojinom mleku

Sojino mleko sadrži prirodno prisutne izoflavone ili fitoestrogene, jedinjenje dobijeno od biljke sa "estrogenom aktivnošću", što imitira efekte prirodnog estrogena. Neka proučavanja povezuju visoku konzumaciju fitostrogena i sa povećanim rizikom od nekih vrsta raka, ali bez kategoričnih dokaza.

Pogledaj još kako se pravi sojino kiselo mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest