Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pravilno da konzumiramo sitan sir i kako da ga kombinujemo?

Kako pravilno da konzumiramo sitan sir i kako da ga kombinujemo?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
94592
kombinovanje sitnog sira sa medom

Sitni sir je dosta popularan hranljivi proizvod. Pravi se od različitih vrsta mleka, s tim što je najrasprostraljeniji sitni sir od kravljeg mleka. On je odličan izvor proteina, otprilike 18-20 grama na 100 g u zavisnosti od procenta masti. Još sadrži vitamine B, A, D, najvažnije minerale kalcijum, fosfor, sumpor, mangan, magnezijum, kalijum, med. I zaista, ako se pravilno kombinuje sa drugim hranljivim proizvodima, sitni sir obezbeđuje mnogo korisnih svojstava i zasićuje telo osnovnim materijama, makro i mikro elementima.

Mnogi sportisti i ljubitelji zdravog načina života uključuju sitni sir u svoju dijetu posebno kada se goje ili skidaju kilograme. Za vreme dijete optimalno je da se jede proizvod sa niskim sadržajem masti, koji se odlikuje niskim sadržajem kalorija - 72-76 kcal. To je zbog neznačajnog sadržaja ugljenih hidrata (4-6%) i značajnog sadržaja proteina (20%). Fermentisani mlečni proizvod će biti od koristi za trudnice i decu, s obzirom na to da sadrži kalcijum.

Sa kakvim proizvodima treba da se kombinuje sitni sir?

Mnogi ljudi imaju intoleranciju na laktozu (sveže mleko) i za njih je sitni sir najprimamljivija varijanta za konzumaciju mlečnih proizvoda. Za bolju apsorpciju kalcijuma poželjno je da se sitni sir kombinuje sa proizvodima kao što su kisela pavlaka, kiselo mleko, povrće, orašasti plodovi, voće, med. Sitni sir se savršeno apsorbuje ako ga pravite sa povrćem u obliku salate. Ako se ovo poslednje sastoji od povrća, sitnog sira i biljaka, to može da bude sjajna opcija za večer ili lagani doručak.

Deca zaista ne podnose sitni sir, tako da za dobar ukus možete dodati trešnje, jabuke, banane ili jagode. Ako postoji potreba da povećate sadržaj masti, možete dodati maslac u sitni sir. Za zaslađivanje možete dodati med kod veće dece. Zgodno je da zamenite kiselu pavlaku svežom pavolakom ili prirodnim kiselim mlekom.

Kod sitnog sira postoje optimalne kombinacije:

- sitni sir + voće

- sitni sir + med (korisno kod prehlada);

- sitni sir + povrće (paprike, luk, paradajz, krastavci, zeleno lisnato povrće);

- sitni sir + kisela pavlaka;

sitan sir

- sitni sir + kiselo mleko;

- sitni sir + orašasti plodovi.

Na bazi sitnog sira možete napraviti nežno zapečeno jelo ili ga koristiti kao nadev za paj ili pitu. Takva jela su veoma ukusna, osim toga zasićuju telo. Međutim, ukusni kolač sa sitnim sirom nisu skroz zdravi koliko mi mislimo. Možete da uživate u takvim slatkišima samo ako ih ne zloupotrebljavate.

Kada je najbolje vreme za konzumaciju sitnog sira?

Najoptimalniji period za konzumaciju sitnog sira je doručak, posebno za odrasle. Tačno u to vreme konzumacija može da obezbedi telu energiju za ceo dan. Takođe, je dobro da jedete jela sa sitnim sirom za ručak, glavno je da pravilno kombinujete sastojke. Na primer, ne treba da kombinujete mlečni proizvod sa supama uključujući meso. A za dojilju i decu preporučuje se da konzumiraju uveče sitni sir, s obzirom na to da on obezbeđuje protein za rast.

Pravilna kombinacija različitih proizvoda sa sitnim sirom čini dijetu šarenolikom, zdravom i ukusnom. Uprkos tome, kao u svemu, važno je da znate meru: preporučujuća dnevna porcija ne sme da prelazi 250 grama.

Sa kojom hranom nije poželjno jesti sitni sir?

Osnovna komponenta sitnog sira je kazein, čiji je sadržaj iznad 50%. Prilikom njegove izgradnje aminokiseline sa lako apsorbuju u želucu. Pošto je to složen protein, varenje oduzima dosta vremena, tako da sitni sir ne sme da se kombinje sa hranom koja je teška za telo. To može dovesti do problema sa gastro-intestinalnim traktom i telo neće usvojiti korisna svojstva.

Nije poželjno da se sitni sir kombinuje sa ovim proizvodima:

- meso i riba (kategorija se sastoji od masti i proteina i oduzima mnogo vremena za varenje - postoji mogućnost da se dobije meteorizam);

- sveže mleko (visok sadržaj kalcijuma u proizvodima);

kako da konzumiramo sitan sir

- kafa (velika količina tanina u napitku spečava apsorpciju kalcijuma i ne kombinuje se sa mlekom);

- jaja, sir (u proizvodima se nalazi visok procenat proteina, što usporava varenje hrane i smanjuje apsorpciju hranljivih materija);

- karfiol, hleb, slatkiši (ovi proizvodi ne smeju da se kombinuju sa sitnim sirom, s obzirom na to da je svakoj kategoriji potrebna različita sredina - sa visokom kiselošću i blago alkalnom).

A sada o slatkom koje volimo da dodajemo u svež sitni sir. Telu je potreban protein ne jednom, nego svakog dana. Šećer kada uđe u želudac se ne apsorbuje, što inhibira sekret želudačnog soka. Izgleda da to nije ništa posebno, šećer neće moći da zaobiće želudac, s obzirom na to da se našao u zamci fermentisanog mlečnog proizvoda.

Kao rezultat oga, džem sa šećerom se fermentiše u želucu, shodno tome protein se ne apsorbuje, s obzirom na to da je lišen optimalne sredine. Naravno, svež sitni sir i domaće slatko se sablasna kombinacija, ali ne sme da se zloupotrebljava sa ovom kombinacijom.

Pogledajte neke ideje za:

- namaze sa sitnim sirom;

- pita sa sitnim sirom;

- čizkejk sa sitnim sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest