bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neosporne koristi kiselog mleka

Neosporne koristi kiselog mleka

Joana StoyanovaJoana Stoyanova
Početnik
7
7 koristi od kiselog mleka

Šta predstavlja kiselo mleko i kako se pravi?

Kiselo mleko je popularan mlečni proizvod koji se dobijaa bakterijskom fermentacijom mleka. Bakterije koje se koriste za proizvodnju kiselog mleka fermentišu laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mleku. Ovaj proces proizvodi mlečnu kiselinu, koja tera mlečn proteina da se usire, dajući kiselom mleku njegov jedinstveni ukus i teksturu.

Obično kiselo mleko predstavlja belu, gustu, kremastu smesu prijatnog kiselog ukusa. Nažalost, većina komercijalnih marki dodaje i druge sastojke kao što su šećer i veštačke arome u kiselo mleko, kako bi se povećala njegova trajnost i kako bi mu dali primamljiviji ukus. Ove vrste kiselog mleka nisu dobre za vaše zdravlje.

Sa druge strane, obično nezaslađeno kiselo mleko ima niz važnih koristi za zdravlje .

1. Kiselo mleko je bogato važnim hranljivim materijama

Koristi od kiselog mleka

Kiselo mleko ima visok sadržaj kalcijuma, minerala potrebnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šolja kiselog mleka obezbeđuje 49% dnevnih potreba za kalcijumom. Takođe ima visok sadržaj vitamina B, posebno vitamina B12 i riboflavina, koji mogu zaštititi od srčanih bolesti i nekih urođenih defekata nervne cevi.

Jedan šolja kiselog mleka takođe obezbeđuje 38% dnevnih potreba za fosforom, 12% magnezijuma i 18% kalijuma. Ovi minerali su neophodni za regulaciju krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju.

Jedna hranljiva materija koju kiselo mleko prirodno ne sadrži je vitamin D, ali je obično obogaćen njime. Vitamin D podstiče zdravlje kostiju i imunološkog sistema i može smanjiti rizik od srčanih bolesti i depresije.

2. Kiselo mleko ima visok sadržaj proteina

Kiselo mleko obezbeđuje impresivnu količinu proteina - oko 12 g proteina na 200 g kiselog mleka.

Dobijanje dovoljno proteina je važno za regulaciju apetita, s obzirom na to da povećava proizvodnju hormona koji signalizuju sitost. Ovo može automatski smanjiti broj kalorija koje ukupno konzumirate, što pomaže u kontroli težine.

3. Neke vrste kiselog mleka mogu da pomognu u probavnom zdravlju

Neke vrste kiselog mleka sadrže žive bakterije (probiotike) koje su ili deo smese sa kvasom ili se dodaju nakon pasterizacije. Mogu biti od koristi za zdravlje probave. Nažalost, mnoga kisela mleka su pasterizovana, što je termička obrada koja ubija korisne bakterije koje sadrže.

Dokazano je da određene vrste probiotika, kao što su bifidobakterije i laktobacili, smanjuju simptome sindroma iritiranog creva. Osim toga, nekoliko proučavanja je otkrilo da probiotici mogu zaštititi od dijareje izazvane antibioticima, kao i od zatvora.

4. Kiselo mleko može da ojača imunološki sistem

Kiselo mleko je koristno

Redovno konzumiranje kiselog mleka - posebno ako sadrži probiotike - može ojačati imunološki sistem i smanjiti verovatnoću zaraze bolešću.

Probiotici takođe smanjuju upalu kod zdravstvenih problema kao što su virusne infekcije i crevni poremećaji. Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima probiotici takođe mogu pomoći u smanjenju učestalosti, trajanja i težine obične prehlade. Kiselo mleko obogaćeno vitaminom D može još više ojačati imuni sistem. Vitamin D pomaže u prevenciji bolesti kao što su prehlada i grip.

5. Kiselo mleko može da zaštiti od osteoporoze

Kiselo mleko sadrži neke osnovne hranljive materije za održavanje zdravlja kostiju, uključujući kalcijum, protein, kalijum, fosfor, a ponekad i vitamin D. Svi ovi vitamini i minerali su posebno korisni za sprečavanje osteoporoze, stanja koje se odlikuje slabljenjem kostiju.

6. Kiselo mleko može zaštititi od osteoporoze

Sadržaj masti u kiselom mleku je jedan od razloga zašto su njegove zdravstvene prednosti kontroverzna tema. Sadrži uglavnom zasićene masti, sa malom količinom mononezasićenih masnih kiselina.

Nekada se smatralo da zasićene masti uzrokuju srčana oboljenja, ali trenutna istraživanja pokazuju da to nije tako. Nema konkretnih dokaza da su masti u kiselom mleku štetne. Zapravo, kiselo mleko može čak biti korisno za zdravlje srca.

Neka istraživanja navode da unos zasićenih masti iz celovite hrane povećava "dobar" HDL kolesterol, što može poboljšati zdravlje srca. Druga proučavanja su otkrila da unos kiselog mleka smanjuje ukupnu učestalost srčanih bolesti.

7. Kiselo mleko može pomoći u balansiranju težine

kiselo mleko održava težinu

Pošto ima visok sadržaj proteina, uz pomoć kalcijuma, kiselo mleko pomaže u povećanju nivoa hormona koji suzbijaju apetit, kao što su peptid YY i GLP-1. Osim toga, nekoliko proučavanja je otkrilo da je konzumacija kiselog mleka povezana sa nižom telesnom težinom, procenat telesne masti i obim struka.

Druga istraživanja navode oni koji konzumiraju kiselo mleko, uglavnom jedu bolje u poređenju sa onima koji ga ne konzumiraju. To je delom zbog većeg sadržaja hranjivih materija u poređenju sa prilično niskim sadržajem kalorija.

Međutim, neki ljudi moraju biti posebno pažljivi sa unosom kiselog mleka, jer to može fovesti do neželjenih efekata, posebno kod osoba s netolerancijom na laktozu ili alergijom na mleko.

Sa kiselim mlekom možete napraviti odličan čia puding, proteinski šejk ili zdravi smuti. Šta god da izaberete, ne sumnjajte da će biti ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest