Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Izbegavajte ove stvari nakon jela

Izbegavajte ove stvari nakon jela

Sasha GetovaSasha Getova
Početnik
1
Izbegavajte ove stvari nakon jela

Zdrava ishrana je ključ dugog i kvalitetnog života. Da ne propuštamo doručak, da pazimo na kalorije za ručak i da skoro odustanemo od večere - to su dobro poznata pravila koje svi znamo. A evo šta da izbegavate da radite nakon jela:

1. Da legnete

Pošto odmah nakon jela organizam daje signale da je potreban odmor, to kao da je logično - ustajez od stola i ležeš u krevet. To je greška. Tako se usporava proces varenja, pojavljuje se težina i kiseline. Ostavite hranu da se slegne bar 40 minuta pre nego što legnete.

2. Vežbe

Nemojte praviti nikakve vežbe odmah nakon jela. Moće je da osetite težinu, čak i mučninu, a u neretkim situacijama može da vam se sloši i da imate konvulzije. Možete izaći u šernju, da pomognete obradu hrane, ali ne i da pravite teške vežbe.

Izbegavajte ove stvari nakon jela

3. Pušenje

Postoje ljudi koji pale cigaru bukvalno nakon što su ostavili viljušku, Nemojte praviti tu grešku potšto svi sistemi u telu učestuvu za vreme aktivnog varenja. Tako će nikotin biti upijen udplo, što bi mnogo više moglo da pojača sve štetne efekte.

Izbegavajte ove stvari nakon jela

4. Ulazak u vodu, tuširanje ili kada

Svaki spasilac će vam reći bar 3 slučaja u svojoj praksi sa ljudima koji su nakon obilnog jela ušli u vodu i bili na korak da se udave. Isto je i sa tuširanjem ili kadom kod kuće. Sačekajte bar 45 minuta nakon jela pre kupanja.

Izbegavajte ove stvari nakon jela

5. Konzumiranje toplog čaja

Čaj sprečava apsorbciju gvožđa, ako ga uzimate odmah nakon jela. Njegova visoka temperatura dodatno komplikuje proces varenja, zato je razumnije da pijete čaj ili minimum pola sata pre jela ili bar sat vremena nakon.

Izbegavajte ove stvari nakon jela

6. Konzumiranje voća

Voće, koje se uzima za desert fermentiše u stomaku. Ono treba da se konzumira ili u početku jela ili kao posebna hrana, 30 minuta pre glavnog jela. Voćni šećeri koje sadrži će otežati i usporiti preradu hrane. Izbegavajte te stvari nakon jela i uživaćete u dobrom zdravlju i odličnom varenju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest