Enzimi za varenje su potrebni za obradu hrane, ali kako starimo, organizam ih proizvodi sve manje i to otežava rad samom organizmu. Na nivou osećaja, to se ogleda u nadimanju, opstipaciji, gasovima i drugim senzacijama. Zbog toga je dobro u hranu dodati enzime za varenje.
Značaj enzima za varenje
Mnogi organi rade zajedno kao deo sistema za obradu hrane i odlaganje nepotrebnog otpada. Unesena hrana i tečnosti se razlažu u jednostavnije oblike, a to su proteini, ugljeni hidrati, lipidi i vitamini. Tako dobijene hranljive materije prolaze kroz tanko crevo i isporučuju se u krvotok da bi služile kao energija koja obezbeđuje funkcije tela.
Enzimi iz hrane su oni molekuli koji su neophodni jer su uključeni u proces varenja razlažući lipide, proteine i ugljene hidrate u manje molekule da ih telo lako i brzo apsorbuje.
Enzime telo stvara prirodno kada normalno funkcioniše. Uloga enzima je neophodna. Iz raznih razloga, uglavnom zbog bolesti, telo ne može uvek da proizvede dovoljno enzima. Hronične bolesti kao što su hronični pankreatitis, cistična fibroza, dijabetes, Kronova bolest, sindrom iritabilnog creva i druge ometaju sintezu enzima. Rezultat je nadimanje, gasovi, kolike i druge neprijatne senzacije.
Nedostatak enzima za varenje dovodi do lošeg varenja i neuhranjenosti tela.
Simptomi nedostatka enzima za varenje
Simptomi su jasno definisani:
- Otok abdomena
- Prekomerno ispuštanje gasova
- Grčevi u stomaku nakon jela
- Dijareja
- Gubitak težine
Sa izraženim sličnim simptomima, postoji nedostatak enzima, koji podržavaju varenje.
Obezbeđivanje enzima za varenje
Neophodni enzimi se dobijaju na dva načina:
- Sa hranom
- Putem dodataka ishrani
Najpogodniji izvori enzima u ishrani su avokado, ananas, papaja, mango, skoro svo voće i povrće, med.
Unos enzima u obliku dodatka ishrani je veoma popularan način da se telu obezbedi ova potreba. Najčešće su dostupni u kapsulama, ali uzimanje samo jedne dnevno nije dovoljno. Ova pomagala za varenje se moraju uzimati uz obrok kako bi hrana delovala kao supstrat za katalizuju reakcije.
Sirova hrana takođe sadrži mnogo enzima, ali nije pogodna u svakom slučaju. Postoji rizik od bakterijske kontaminacije, prisustva teško svarljivih čestica, pa se voće i povrće uglavnom preporučuje za sirovu ishranu.
Pogledajte koji su najvažniji enzimi.
Komentari