Kada je reč o zdravoj ishrani, pravila su više nego jasna. Postoji čitav spisak namirnica koje su označene kao štetne, a njihova konzumacja se ne preporučuje ako želite da budete zdravi i mršavi. Ispostavilo se da su neke od njih tamo sasvim nezasluženo. Evo o kojim namirnicama je reč:
Krompir
Nalazi se na listi štetnih namirnica zbog visokog glikemijskog indeksa i svojih kalorija. Ali istina je da su za težinu i naše zdravlje opasni samo pomfrit i krompir začinjen maslacm, pavlakom, sirom ili drugim masnim sosevima. Krompir je generalno veoma koristan. On sadrži kalijum, vitamin C i 3 grama vlakana po krompiru. U pečenoj ili kuvanoj kori se nalazi najviši sadržaj antioksidanata.
Za orijentaciju kod unosa krompira, treba da znate da jedan krompir sadrži 100 Kcal. Stoga, treba biti oprezan sa njihovim unosom i ne preterivati, ali ne i isključiti ih u potpunosti iz ishrane.
Jaja
Jaja su na listi štetnih namirnica zbog visokog sadržaja tzv. lošeg holesterola. On začepljuje arterije i uzrokuje bolesti srca. Ustvari, ljudsko telo apsorbuje samo 30% holesterola. Ovo ni na koji način može ugroziti zdravlje kardio-vaskularnog sistema. Rađeno je više studija i nijedna nije dokazala vezu između jaja i srčanih oboljenja.
U stvari, jaja su jedna od najboljih namirnica. Ona imaju neverovatnu koncentraciju proteina. Jedno jaje prosečne veličine sadrži 75 kalorija i 6 grama proteina. U njima ima mnogo esencijalnih vitamina - E, B1, B6, A.
Žumance jajeta je najkaloričnija stvar kod jajeta. Paralelno sa tim, međutim, bogato je vitaminom K, gvožđem, folnom kiselinom i holinom. Ovo poslednje je posebno korisno za uklanjanje masti iz jetre.
Ako želimo da budemo zdravi, moramo uključiti jaja u ishranu. Kao i sve drugo, ona su korisna kada se konzumiraju umereno.
Pasta
Smatra se izuzetno štetnom hranom zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata. Međutim, ovo se kompenzuje svim korisnim sastojcima koji se nalaze u njoj. Unos paste nam daje energiju zahvaljujući makronutrijentima u njoj. Folna kiselina, koju pasta obezbeđuje telu, pomaže apsorpciju gvožđa, podržava trudnoću i razvoj fetusa. Vlakna u pasti zasićuju i ne dozvoljavaju prejedanje.
Da se ne bi gojili od paste, potrebno je konzumirati maksimalno 1 šolju paste. Obično su sosevi za pastu oni koji nose najviše kalorija. Zbog toga je najbolje izbegavati ih, pa ih zamenite povrćem za poboljšanje ukusa.
Gluten i pšenica
I dok ih svaka dijeta zabranjuje, umeren unos ovih namirnica zapravo smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i razvoja srčanih bolesti. Ako ste netolerantni na gluten, međutim, ne uključujte ovaj proizvod u svoju ishranu.
Voće
Često se kritikuje jer je previše bogato ugljenim hidratima i šećerima. Zabrinutosti nisu opravdana. Čak i da preterate sa unosom voća, ono se apsorbuje u telu brzo i puni telo vlaknima, vitaminima i zdravom energijom.
Soja
Prema nekim stručnjacima, ona su opasna za ljudsko zdravlje. Istina je upravo suprotno - soja je korisna.
Alkohol
Alkoholni napici su opasni kada se uzimaju u prekomernim količinama. Razumna doza alkohola zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Komentari