Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Recepti kod intolerancije na laktozu

Recepti kod intolerancije na laktozu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
250
Recepti kod intolerancije na laktozu

Intolerancija na laktozu je možda najčešći primer intolerancije na hranu. Da bi se simptomi sprečili, potrebno je da se mleko i mlečni proizvodi u potpunosti izbace iz jelovnika pacijenta.

Često, čak i da čovek smatra da je prestao sa unosom laktoze, znakovi o prisustvu oboljenja ne prestaju. To je zbog činjenice da je laktoza sadržana (ponekad u dosta velikim količinama) u kobasicama, hlebu, picama, slatkim proizvodima, mlečni proizvodima, gotovim sosovima, sladoledu, proizvodima iz brze hrane, kroketima, pudinzima, supama, zaslađivalima, tortama, proizvodima od mesa, suplementima (za bodibilding ili dijete), bujonima, keksu i mnogim drugim hranljivim proizvodima.

Ljudi koji pate od intolerancije na laktozu, neminovno menjaju svoj režim ishrane. Zbog toga je dobro da se primenjuju recepti koji u potpunosti isključuju faktore koji provociraju bolesti. Evo nekih recepata kod intolerancije na laktozu, koji će vam pomoći u izboru menija za ishranu:

Dobro bi bilo da se u recepte uključi hrana koja pomaže da se prevaziđe intolerancija na laktozu.

Ravioli u rerni sa brokolijem i lososom

Jela kod intolerancije na laktozu

Za 10 komada

Potrebni sastojci: 250 g brašna, 1 kašičica šećera, 1 jaje, 30 g margarina, 1 kašičica jodirane soli, 1/2 kockice kvasca

Za nadev: Mala glavica luka, 1 supena kašika kukuruznog ulja, 3 jaja, 200 g brokolija, 50 g dimljenog lososa, jodirana so, žumance za premazivanje, susam za posipanje, papir za pečenje.

Način pripreme: Brašno, šećer, 100 ml tople vode, 1 jaje, margarin i jodirana so se pomešaju u posudi. Dodaje se sitno izmrvljen kvasac i meša se. Testo se ostavlja na toplom da nadođe na otprilike 60 minuta.

Luk se oguli i iseče se na male kockice. Kukuruzno ulje se sotira i u njega se dodaje umućeno jaje. Smesa se ostavlja od odstoji. Brokoli se očisti i seče se na male komadiće.

Stavljaju se u ključalu posoljenu vodu na otprilike 3 minute. Ostavljaju se da se dobro ocede. Dimljeni losos se seče na male komadiće. Pomeša se sa komadićima brokolija i meša se sa masom od jaja. Začini se solju i crnim biberom.

Dobijeno testo se dobro umesi i razvija. Seče se na 10 kvadratnih komada, nakon čega se raspoređuje nadev. Ravioli se oblikuju kao kesice. Njihovi krajevi se dobro pritisnu. Ređaju se na papir za pečenje, prethodno četkicom namazan žumancem jajeta. Posipaju se susamom.

Ravioli se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200-225 °C otprilike 20-25 minuta. Serviraju se topli.

Kod nedostatka mlečnih proizvoda čak iz svog jelovnika ne treba da izbacujete slatka iskušenja.

Torta od banane i čokolade

Torta kod intolerancije na laktozu

Za 20 komada

Potrebni sastojci: 100 g tamne čokolade, 300 grama zrelih banana, 125 g margarina, 150 grama šećera, 1/2 kašičice vanile, 2 jaja, 200 g brašna, 50 g kukuruznog skroba, 2 kašičice praška za pecivo.

Za preliv: 150 g šećera u prahu, 2-3 supene kašike soka od banana

Način pripreme: Banane se ogule i iseku se na male kockice i izgnječe se viljuškom. Čokolada se renda na rende. Margarin, šećer, vanila, jaja, skrob, brašno i prašak za pecivo se pomešaju u posudi i dobro se izmešaju. Dodaju se banane i izrendana čokolada.

Smesa se sipa u kalup podmazan maslacem (30 g). Peče se otprilike 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175-200 °C. Kada je gotova, dijetalna torta se vadi iz kalupa za pečenje i ostavlja se da se ohladi.

Za glazuru šećer u prahu se meša sa sokom od banane. Dobijena smesa se ravnomerno nanosi na dobijenu koru.

Pogledajte još naših dijetalnih recepata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest