Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Kako da prepoznate pravi sir

Kako da prepoznate pravi sir

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317828
Pravi sir

Na našem tržištu je sir bezbedan za konzumaciju. Postoje problemi koji se dovode u vezu sa njegovim kvalitetom, ali se radi na njegovom poboljšanju.

Specijalisti su objasnili kako možete prepoznati kvalitetan sir usred svih imitacija, koje se mogu naći u prodavnicama.

Prema tvrdnjama jedne grupe stručnjaka u ovoj oblasti, zreli sir ima belu ili žućkastu boju i prave ivice. Kada se dodirne, prst ne bi trebalo da utone u njega.

Kako drugi tvrde, kada je sir pravi i stariji, on ne bi trebalo da se mrvi. Jedan zreo sir ima nenametljiv mlečno - kiseli ukus, ali ne i gorak.

Kravlji sir

Treba da se oseti nežan ukus, ali ne i da on bude gumen, kako specijalisti dodaju.

Jedan od tehnologa je u svom gostovanju u jednoj od emisija rekao da kada se kvalitetan sir iseče, njegova površina treba da bude sjajna.

On je bio kategoričan da je i velika razlika u ceni takođe kriterijum, po kome se može prepoznati kvalitetan sir od imitacije.

Tehnolog nas je podsetio kako kvalitetan sir od ovčijeg mleka treba da odstoji najmanje 60 dana i da sazri, a od kravljeg mleka - najmanje 45 dana.

Proizvod imitacija

Međutim, šta se u stvari dešava ako proizvođači u mlekarama ne poštuju ove rokove i da li je opasno konzumirati nedovoljno zrele sireve.

Kako pojedini doktori tvrde, u takvim slučajevima je povećan rizik od razvoja patogenih bakterija. Zato je takav sir je nešto opasniji za konzumaciju od ostalih.

Ipak, dosta opasniji su sirevi imitacije, kod kojih je dodato palmino ulje i transglutaminaza, a takođe i prikrivanje ovakvih problema i opasnosti od strane odgovornih organa, koji kontrolišu kvalitet i proizvodnju sireva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest