bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpoznatiji plavi sirevi

Najpoznatiji plavi sirevi

Jana G.Jana G.
Početnik
1615
Plavi sir

Plavi sirevi su deo jelovnika svakog ljubitelja prefinjene kuhinje. Postoji mnogo vrsta plavih sireva, ali među najpopularnijima su Rokfor, Gorgonzola i Stilton.

Rokfor je francuski nežni sir karakterističnog jakog ukusa i arome. On se pravi od ovčijeg mleka i sazreva tri meseca u pećinama u posebnim uslovima, kako bi se spolja i iznutra prekrio plavom buđi.

Rokfor sa pravom može da se nazove najčuvenijim plavim sirom. Rokfor sazreva u društvu ražanog hleba, koji blagotvorno utiče na razvoj buđi, zbog koje je on toliko cenjen od strane ljubitelja dobre hrane.

Italijanska Gorgonzola se pravi od kravljeg mleka i liči na mermer. Ona ima kremastu strukturu i veoma prijatan ukus. Gorgonzola sazreva od 2 do 4 meseca u pećinama i cela je prožeta plavo-zelenim žilicama. Ona ima gustu crvenkastu koricu.

Plavi sirevi

Engleski plavi sir Stilton se takođe pravi od kravljeg mleka. U njega se dodaje pavlaka visokog kvaliteta, koja se pravi za vreme izlaska sunca. Stilton se proizvodi samo u osam fabrika. On sazreva devet meseci i prodaje se u cilindričnim koturima težine sedam kilograma.

Od kravljeg mleka se pravi danski sir Dana blu, koji je stvoren pre 80 godina kao analog Rokfor siru. On sazreva tokom 3 meseca i ima dosta pikantan ukus. Dana blu je dosta slan.

Drugi poznati sirevi su francuski Furm D'Amber, Blu D'Amber, Blu de Kos, irski Kašel Blu, španski Kabrales.

Stilton

Plavi sir, nezavisno od načina proizvodnje, veoma je ukusan u kombinaciji sa kruškama, smokvama, orasima, ovsenim krekerima ili nežnim voćnim kolačem. Sir Stilton se veoma dobro kombinuje sa brokolijem i različitim vrstama skuvanog povrća.

Desertna vina mnogo idu uz plavi sir, zato što umekšavaju njegov ukus. Gurmanski stručnjaci preporučuju da se plavi sir uvek konzumira u društvu dobrog vina.

Plavi sirevi se čuvaju uvijeni u foliju u frižideru, ali pre konzumacije se ostavljaju na pola sata na sobnoj tempraturi. Tako oni postaju mnogo aromatičniji i ukusniji, nego kada su hladni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest