Plava Riba

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Plava riba

Plava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako i za prehrambeni ribolov. Plava riba je široko rasprostranjena u celom svetu. Plava riba obitava kako u velikim dubinama tako i na sasvim plitkim mestima. Ona ide u jatima, obitava u toplim morskim regionima i najgrabljivija je riba koja se sreće u Crnom moru.

Plava riba dostiže do 130 cm i težinu od oko 14 kg. Ribe oko 200 g sa nazivaju zubatice, od 200 g do kilogram i po - plava riba, a najveće su strelke.

Primerci koji se najčešće ulove imaju između 1 i 3 kg. Zubatice su kao pirane, jer kad se skupe u jata uništavaju tri puta više riba nego što pojedu. Razmnožavaju se od meseca jula do septembra. U globalu plava riba ima neverovatan ukus što je čini jednom od najskupljih riba u ribarnicama. Plava riba se pokvari veoma brzo ako ne bude zamrznuta ili stavljena na led omah nakon ulova.

Sastav plave ribe

Pečena plava riba

Slično ostalim ribama, plava riba je izuzetno bogata mineralima i vrednim materijama. Oskudna mastima, plava riba sadrži belančevine, vitamine A. B5, B6, B12, kalcijum, gvožđe, fosfor, cink, selen, bakar, mangan, niacin, riboflavin, tiamin, asparginsku kiselinu, glutaminsku kiselinu, alanin, arginin, cistein, triptofan i dr.

100 g sirove plave ribe sadrži 124 kalorije, 20 g belančevina, 4, 24 g masti, 59 mg holesterola, 60 mg natrijuma, 372 mg kalijuma, 70 ml vode, 7 mg kalcijuma, 6 mg niacina, 36 mg selena, 227 mg fosfora, 33 mg magnezijuma.

Izbor i čuvanje plave ribe

Kao što smo pomenuli plava riba ima odlične osobine ukusa što određuje njenu visoku cenu. Birajte plavu ribu kao što birate svaku ribu - oči treba da budu bistre, da ne miriše na trulež. Mutne oči svedoče da riba nije toliko sveža.

Čuvajte plavu ribu u frižideru, ali ne dugo, jer može da se pokvari. Preporučuje se da se napravi istog ili sledećeg dana nakon kupovine, ali najbolje je da se napravi odmah nakon kupovine. Meso sveže plave ribe je bledo kremaste do plavo-sive boje. Nije isključeno da ima blagu kafenastu nijansu.

Plava riba u kulinarstvu

Pre pristupa termičkoj obradi riba treba da se očisti i opere temeljno. Neki ljudi više vole da sklone tamne ivice mesa pre pripreme, jer ima mnogo jak ukus i miris ribe. Meso plave ribe je vlažno i sočno, a njena koža se ne jede. Što je plava riba veća to ima izraženiji ukus. Tokom termičke obrade meso posvetljuje.

Plava riba je masna riba, zato je najbolje da se napravi na roštilju, u rerni ili da bude dimljena. Samo najmanje ribe ove vrste su pogodne za prženje, jer nisu toliko masne. Velika plava riba može da bude ispečena i cela.

Plava riba na roštilju

Pravi ljubitelji ribljih specijaliteta vole jak ukus plave ribe, koji se sjajno dopunjuje ukusom limete, limuna ili paradajz soka. Veoma lako možete da napravite predjelo od plave ribe, tako što file namažete senfom ili majonezom i blago ga zapečete. Jela s plavom ribom se dopunjuju idealno sa ruzmarinom, bosiljkom, majčinom dušicom, pečurkama, krompirom, prezlama, peršunom, spanaćem, kiseljakom. Ukus plave ribe se sjajno dopunjuje belim vinom i pivom, idealna kombinacija za vrele letnje mesece.

Koristi od plave ribe

Ogromne koristi od konzumacije ribe su odavno dokazane. Plava riba kao jedan od najukusnijih predstavnika ogromne porodice riba ne odstupa ni na koji način kad su u pitanju koristi za zdravlje.

VItamini koji se u njoj nalaze su izuzetno važni za podkrepljivanje imunog sistema i zdravlje celog tela. Bacite se više na pečenu plavu ribu jer pržena manje ili više gubi svoja korisna svojstva. Plava riba je pogodna za sve uzraste, osim toga idealna je kombinacija sa visokim procentom belančevina i niskim procentom masnoća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas