Blu d'Avern

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028998
Sir Blu d'avern

Blu d'Avern (Bleu d'Auvergne) je veoma poznat francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. On je jedan od sireva koji su zaštićeni od strane francuske vlade u pogledu kontrole originala.

Blu d'Avern ima jak i oštar ukus, ali u manjem stepenu od ostalih plavih sireva. On je manje slan od svoje braće, sa manje masnim ukusom i vlažnom teksturom. Blu d'Avern je jedan od najpoznatijih plavih sireva u svetu. Iako je otkriven relativno skoro, slava ovog sira je ogromna, a pre kvalitetom njegovog ukusa klanja se niz kulinara i ljubitelja dobre hrane.

Prema standardu sir Blu d'Avern se pravi u dve osnovne razmere. Kod prve kolut je okrugao, prečnika 20-ak cm, visine 8-10 cm i težine oko 2-3 kg. Kod drugog stadnardna veličia koluta je prečnika oko 10 cm, visine 6-8 cm i težine koja varira od 350 g do 1 kg. Sirevi koji su napravljeni u pravougaonom obliku imaju najrazličitije razmere.

Istorija Blu d'Averna

Blu d'Avern ima relativno skorašnje poreklo. Otkriven je sredinom 1850. godina od strane francuskog prozvođača sireva Antoana Rusela. On je zapazio da pojava plave plesni na sitnom siru koji je pravio daje jedinstven ukus i počeo je da sprovodi eksperimente, da odredi kako da podstakne razvoj slične vrste blagotvorne buđi.

Nakon nekoliko neuspešnih eksperimenata Rusel otkriva da korišćenje buđi sa ražanog hleba pomaže u stvaranju specifičnih plavih žila. S druge strane francuz je video da bušenje sitnog sira iglom pomaže aeraciji i buđ nastavlja da raste. Kao posledica otkriće i tehnika za proizvodnju Blu d'Averna se rasprostrla po celom regionu.

Danas se ovaj sir pravi kroz složene mehaničke procese. Dostiže zrelost nakon 4 nedelje, čuvan u vlažnim i hladnim podrumima.

Izbor i čuvanje Blu d'Averna

Blu d'Avern je sir popularan u svetu, koji još uvek nije rasprostranjen kod nas. Može se naći samo u velikim specijalizovanim prodavnicama. Čuvajte sir u frižideru, dobro ga uvijte da se ne suši.

Blu d'avern

Blu d'Avern u kulinarstvu

Najbolje je da se sir konzumira na sobnoj temperaturi. Osim za samostalnu konzumaciju, sir nalazi široku primenu u kulinarstvu. Koristi se za dresinge, ali se i mnogo dobro kombinuje s različitim orašastim plodovima.

Blu d'Avern se idealno kombinuje s desertnim vinima, kao i sa Port vinima. Druga opcija je da se konzumira sa gušćim i pikantnijim vinima. Kao svaki plavi sir, tako će se i Blu d'Avern idealno kobinovati s voćem. Ovaj sir se mnogo dobro kombinuje sa špagetama. Za tu svrhu skuvajte željenu količinu špageta sa malo maslinovog ulja, a još dok su vruće pospite namrvljenim sirom. Pospite alevom paprikom i servirajte.

Blu d'Avern može da se koristi za pravljenje različitih pečenih jela, za posipanje mesa i povrća. Po želji možete jednostavno da pojedete parčence sira sa kriškom hleba i čašom crnog vina.

Koristi od sira Blu d'Avern

Skoro je otkriveno da su svi plavi sirevi korisni za srce. Naučnici koji su to otkrili smatraju da ne samo vino, već i plavi sirevi urokuju francusku dugovečnost. Kao ponosni predstavnih te porodice može da se smatra da je Blju d' Avern takođe koristan za zdravlje. On je masniji od nekih drugih plavih sireva, zato ipak ne treba da se preteruje. Razume se, parče Blu d'Averna u kombinaciji sa čašom aromatičnog vina je jedna savršena kombinacija koja, ako se ne konzumira previše često, sigurno neće naštetiti zdravlju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji