bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste francuskih sireva

Vrste francuskih sireva

Nina NordNina Nord
Džedaj
10722
Isečeni sirevi

U Francuskoj se proizvodi otprilike 400 vrsta različitih sireva i svaki od njih je unikatan na svoj način. Ova zemlja je jedina u svetu koja nudi takvo bogatstvo sireva.

Oni su proizvedeni od kravljeg, kozjeg i ovčijeg mleka, kao i od njihove kombinacije. U Francuskoj se proizvodi čuveni sir Bri.

Francuski sirevi imaju dupli ili trostruki procenat masti. Dupli procenat masti je 60 posto, a za trostruki se smatra da je iznad 70 posto.

Beletual je meki sir sa trostrukim procentom masti, on se maže na hleb. Fromaž djo mosju Formaž je sir sa duplim procentom masti, proizvodi se skoro sto godina u Normandiji.

Meki sirevi

Provansal je takođe sir sa trostrukim procentom masti, začinjen biljkama, belim lukom ili zrncima bibera ili belog bibera.

Od kombinacije sireva kamamber i bri pojavio se ukusni sir kabre koji je pravougaonog oblika. Fol amur je ovalni sir koji po ukusu podseća na bri sir.

Sen Benua je sir koji se proizvodi od obranog kravljeg mleka u obliku pljosnatog diska. Gotov sir ima boju slonove kosti i mnogo nežan ukus.

Sir Livaro ima zasićen pikantan ukus, njegova kora se ne konzumira. Pon Levek je jedan od čuvenih normandskih sireva. Njegova korica se takođe ne konzumira.

Sir Banon se proizvodi od kozjeg mleka, on se prodaje uvijen u listove kestena koji su zavezani u vlakna od posebne palme.

Rokfor je kralj svih sireva, tako je poznat u Francuskoj. Ovo je najpoznatiji plavi sir u celom svetu. Proizvodi se od ovčijeg mleka u posebnim pećinama u Južnoj Francuskoj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest