Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najukusniji meki sirevi

Najukusniji meki sirevi

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516166
Sir Bri

Meki sirevi nude zaista unikatan ukus poštovaocima i ljubiteljima sira. Ovi sirevi obično nisu odležali i odlikuju se mekšim ukusom i bogatijom, kremastom teksturom od tvrdih sireva.

Najukusniji meki sirevi​ mogu da se namažu na tostirani hleb, da se serviraju u kombinaciji sa voćem ili da se stave u slojevima na keks. Za razliku od tvrdih sireva, ove meke sorte nisu baš pogodne za kuvanje.

Popularni meki sirevi se prave u zemljama širom sveta, uključujući Francusku, Italiju i Ameriku.

Koje su najukusnije sorte mekih sireva?

Sir Bri

Najukusniji meki sirevi

Ovo je meki sir od kravljeg mleka​ ​koji potiče iz Francuske, ali je popularan u celom svetu. Ima bledožutu boju i jestivu koru od bele buđi. Bri ima kremastu teksturu i unikatan, blag ukus i aromu – karakteristični za ove sireve. Obično se služi uz hleb, keks ili voće. Ovaj unikatni sir takođe ima i neke zdravstvene koristi zbog sadržaja mlečnih proizvoda i procesa zrenja kroz koji prolazi. Sadržaj masti je 60-75%, malo veći od onog kod sira Kamamber.

Mocarela

Mocarela je sir koji potiče iz južne Italije, tradicionalno se pravi od italijanskog bivoljeg mleka. Sir Mocarela je 1998 godine od Evropske Unije dobio sertifikat kao tradicionalni evropski specijalitet. Sveža mocarela je obično bela, mekana i sa niskim sadržajem masti (22%). Zbog visokog sadržaja vlage, tradicionalno se servira dan nakon spremanja, ali se može čuvati u salamuri do nedelju dana ili više kada se prodaje u vakumiranim ambalažama. Mocarela se koristi u većini vrsta pica i nekoliko jela od testenine ili se servira sa seckanim paradajzom i bosiljkom u salati Kapreze.

Rikota

Rikota

Rikota (od italijanskog "prekuvan", "rafinisan"). Rikota je talijanski sir od surutke koji se proizvodi od surutke od ovčijeg mleka, ostale od proizvodnje sira. Kao i drugi meki sirevi​, dobija se koagulacijom proteina koji ostaju nakon što je kazein bio iskorišćen za pravljenje sira, tačnije albumina i globulina. Rikota je kremasto bele boje i blago je slatka po ukusu. Sadržaj masti varira u zavisnosti od korišćenog mleka. Rikota sir je donekle po teksturi sličan nekim varijantama sitnog sira. Kremasta je i nije trajna!

Feta

Feta sir je beli sir u salamuri. Njegova domovina je Grčka i proizvodi se od ovčijeg mleka ili mešavine ovčijeg i kozjeg mleka. Takvi kiseli beli sirevi proizvedeni izvan Evropske unije, često se proizvode delimično ili u potpunosti od kravljeg mleka i ponekad se nazivaju feta. Ovaj mrvljivi, odležani sir obično se proizvodi u blokovima i odležava u salamuri. Njegov ukus je oštar i slan, od mekog do oštrog. Feta se koristi kao stoni sir, u salatama kao što je grčka salata i u kolačima, takođe u grčkim jelima, kao što su pita od spanaća i pita sa sirom. Često se poslužuje sa maslinovim uljem ili maslinama i posipa se aromatičnim biljem, poput origana. Može se poslužiti spremljena na roštilju, kao deo sendviča, u omletima i mnogim drugim jelima.

Salata sa fetom

Kamamber

Kamamber je mekan, kremast, površinski zreo sir od kravljeg mleka. Prvi put je napravljen krajem 18. veka u Kamamberu, Normandiji u severnoj Francuskoj. Ponekad se po izgledu i ukusu poredi sa Bri sirom, iako ima malo manji sadržaj masti koja je tipična za sir Bri. Prvi Kamamber je napravljen od nepasterizovanog mleka, a AOC sorta "Camembert de Normandie" je po zakonu obavezna da se pravi samo od nepasterizovanog mleka. Međutim, mnogi moderni proizvođači sira koriste pasterizovano mleko iz bezbednosnih i praktičnih razloga ili poštovanja propisa.

Gorgonzola

Gorgonzola je italijanski plavi sir, napravlje od obranog kravljeg mleka. Može biti masna ili tvrda, mrvičasta i prilično slana, sa "zalogajem" svoje plave žilice. Proizvodi se od kravljeg mleka. Meke je i mrvičaste teksture i sa sadržajem masti od 25-30%

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest