Stilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku.
Stilton se na tržištu može naći u dve varijante - plavi sir /poznatija varijanta/ i beli sir, koji nije toliko popularan i veoma retko se može naći izvan Velike Britanije.
Interesanto je da je za dobijanje jednog kalupa ovog sira od 8 kg potrebno oko 78 litara kravljeg mleka. Konzistencija sira je polumeka i trošna, a vreme potrebno da sazri je minimum 9 sedmica. Što je sir stariji, toliko je mekši i više miriše.
Prema poslednjim istraživanjima, ovaj poznati engleski sir može nestati sa tržišta tokom sledećih decenija, a razlog tome jeste slaba potražnja. Tvrdi se da je glavni uzrok za smanjeni interes za plave sireve sama buđ.
Istorija Stiltona
Sir Stilton je dobio naziv po istoimenom gradiću Stilton, koji se nalazi na 80 milja od Londona. Zanimljivo je da se ovaj sir tamo nikada nije ni proizvodio. U 18. veku je kroz ovaj gradić prolazio trgovački put od Londona do Njujorka, a sam Stilton je bio važna stanica na tom putu.
Vlasnik jedne gostionice u tom gradu, Kuper Tornhil je svojim gostima služio sir, koji je kupovao od jednog farmera. Sir je ubrzo postao popularan, pa je tako dobio naziv prema ovom gradu.
Kasnije se Stilton rasprostranjuje i izvan Engleske, a tome doprinose putujući trgovci. Danas, 300 godina kasnije, ovaj sir se proizvodi samo u Derbiju, Notingemu i Lesteru. Samo 7 farmi, koje koriste originalni recept koji se prenosio vekovima, imaju licencu da proizvode sir Stilton. Neki ga nazivaju i kraljem sireva.
Odabir i čuvanje Stiltona
Stilton ne spada u rasprostranjene sireve na našem tržištu. Može se naći u specijalizovanim radnjama. Interesantna činjenic je da u 2011. godini počinje proizvodnja Božićnog sira koji u sebi ima ubrizgano zlato.
Ovaj luksuzan delikates se proizvodi od plavog Stilton sira, koji sadrži zlatni liker i jestivo zlato.
Cena jednog kilograma je bila neverovatnih 608 britanskih funti. Stilton sir je tako postao najskuplji sir na svetu.
Proizvođači se nadaju da će povećati potražnju za običnijom varijantom ovog sira, koja, kako smo već pomenuli, sve manje se traži.
Stilton u kulinarstvu
Stilton ima veoma jaku aromu i žuto - narandžastu boju. Sir je prošaran plavo - zelenkastim linijama. Kora mu je veoma tvrda i nije pogodna za konzumaciju.
Stilton se uglavnom servira sa krekerima ili kolačima, a Englezi ga po tradiciji kombinuju sa celerom ili kruškama. U kulinarstvu Stilton je najčešće deo dresinga za salate ili krem supe. Moeže se dodati jelima sa mesom i povrćem, kao i raznim desertima.
Budući da ima jaku aromu i ukus, Stilton se odlično slaže sa desertnim i port vinima.
Predlažemo vam odličan recept za brokoli sa Stilton sirom.
Potrebni sastojci su: 1/2 šolje mrvljenog sira, 500 g brokolija, 1/3 šolje pavlake, 2 kašike brašna, 2 kašike maslaca, 1 čen belog luka, biber i so po želji.
Način pripreme: Brokoli podelite na ružice i kkuvajte u vrućoj vodi dok ne omekšaju. U šerpi zagrejte 1 kašiku maslaca ddjte sitno iseckan beli luk. Dinstajte na tihoj vatri.
Zatim dodajte i preostali maslac, brašno i promešajte. Dodajte plvi sir, pavlaku i brokoli. Promešajte i ostavite jelo da se kuva dok se sir ne otopi. Čim se jelo zgusne, začinite ga.
Ako još uvek niste probali kralja engleskih sireva i ljubitelj ste nešto jačih plavih isreva, Stilton je pravi izbor za vas.