Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto treba često da jedemo japansku jabuku?

Zašto treba često da jedemo japansku jabuku?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
49
Japanska jabuka

Japanska jabuka je unikatno voće koje ne voli svako, ali je toliko korisno da ne zaslužuje da se zanemari. Božanstveni plod je vitaminska bomba, vekovima poznata po svojim lekovitim svojstvima.

Egzotična biljka potiče iz porodice Ebanovine. Put narandžastog dragulja počinje u Japanu i Kini i stiže do Amerike i Sredozemnog mora u 18. veku tako što njegova prva poseta Bugarskoj datira iz 1935. godine. Karakteristično za ovu vrstu voća je što se uzgaja pre svega u suptropskoj klimi, tako što veći deo sorti izdržava na izuzetno niskim temperaturama.

Zbog visokog sadržaja tanina Evropejci su dosta dugo naivno smatrali da je japanska jabuka u potpunosti neprimenljiva za konzumaciju od strane čoveka. U prošlosti iscelitelji su je koristili za oporavljanje ljudi nakon dugotrajne bolesti.

Najveće bogatstvo japanske jabuke je biljni šećer koji je sadržan u njoj. Ona se preporučuje kod oboljenja kardiovaskularnog sistema, kod visokog krvnog pritiska zbog dijuretičnog dejstva, kažu stručnjaci.

Konzumacija 3-4 voćke dnevno je dovoljna kako bi normalizovala krvni pritisak prirodnim putem bez lekova. Sadržaj pektinskih materija deluje umirujuće kod bolova u želucu, pomažu kod problema sa gastrointestinalnim traktom, a tanini štite crevnu floru. Visok sadržaj gvožša, kalijuma i magnezijuma je preporučujuć kod anemije i problema sa kardiovaskularnim sistemom.

Plodovi japanske jabuke odlično utiču i na bolesti štitne žlezde, s obzirom na to da su bogati jodom. Pre svega se preporučuju kod tiresotoksikoze. Voće je odlično sredstvo za profilaktiku i ateroskelrozu.

Slatko od rajske jabuke

Japanska jabuka je odličan izbor za one koji su odlučili da se istope pred novogodišnje praznike. Onima koji drže dijetu voće dostavlja dragocene hranljive materije, ne sadrži mnogo kalorija i pre svega može efikasno i dugotrajno da utoli glad.

Najčešće se preporučuje konzumacija japanske jabuke u sirovom i neobrađenom obliku, s obzirom na to da se na taj način čuvaju u punom sastavi sve dragocene materije. Uprkos tome od ukusnog božanstvenog voća mogu da se spremaju neuporedivni sirovi voćni deserti, torte, voće i voćno-povrtne salate, šejkovi, sirovo slatko i generalno svakakve poslastice koje vaša mašta može da stvori.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest