bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?

Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?

AdminAdmin
Glavni urednik
24136
Ishrana

Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu.

Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima, što dovodi do njenog boljeg varenja. Štaviše, pošto skoro svo sirovo voće i povrće ima nesvarljive celulozne membrane, ove membrane moraju biti uništene pre nego što se hranljive materije oslobode i hrana se pravilno svari.

Varenje je složen proces koji počinje čim su vam usta mokra u iščekivanju hrane. Kako hrana putuje kroz gastrointestinalni trakt, ona se razlaže na veoma male čestice.

Svi hranljivi sastojci se ekstrahuju i apsorbuju, a eliminišu se nepotrebni proizvodi. Enzimi zapravo teraju na rad digestivni sistem i prisutni su u svakoj fazi ovog procesa.

Hrana koju jedemo sadrži proteine, masti i ugljene hidrate. Da bismo ove osnovne grupe hrane transformisali u materijale koje naše telo može da koristi, potrebno je da imamo tri grupe enzima: proteaze, lipaze i amilaze.

Ishrana i žvakanje

Kada hrana uđe u želudac, želučani sokovi koji sadrže enzime nastavljaju da je vare. Pepsin (želučana proteaza) vari proteine, a kao što znamo, proteini nam daju jake mišiće, zdravu kožu, tvrde kosti, obilnu hidrataciju i otpornost na bolesti.

Lipaze razgrađuju masti (lipide), uključujući ulja i holesterol. A amilaza razlaže ugljene hidrate, uključujući glavne šećere kao što su saharoza, laktoza i fruktoza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest