Sirće je odlična aroma koja daje kiselu notu našim jelima. Koristi se široko u pravljenju turšija, salata, sosova, sendviča. Neretako nalazi primenu i izvan kulinarstva zbog svojih dezinfekcijskih svojstava.
Nisu sve vrste sirćeta stvorene jednako korisne za nas! Neke su prosto bolje od drugih. Balzamiko sirće ima karakterističan ukusi boju, po čemu se razlikuje od drugih vrsta sirćeta, najviše zbog toga što se proizvodi fermentacijom grožđa koje se koristi u procesu pravljenja vina.
Balzamiko sirće je posebno traženo, jer se ostavlja da odstoji u drvenim bačvama između 10 i 50 godina, što ga čini posebno vrednim.
Zašto treba da koristite balzamiko sirće?
Balzamiko sirće se smatra hranljivim, s obzirom na to da sadrži minerale kao što su kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor, koji su odgovorni za različite funkcije u rasponu od probavnog zdravlja, prevencije dijabetesa tipa 2 i jačanja zdravlja bubrega.
Korisno balzamiko sirće, koji potiče od crvenog grožđa, takođe je bogato antioksidansima, što smanjuje rizik od upala, srčanih bolesti i raznih vrsta raka – slično crnom vinu.
Kako treba da koristite balzamiko sirće?
Postoje različite primene balzamiko sirćeta. Idealan je kao sastojak dresinga za salatu - može poboljšati ukus voća i povrća kao ništa drugo.
Možete ga koristiti čak i za sladoled i druge deserte. Takođe je odlično da se koristi u receptima za marinadu šnicli, rebaraca, kotleta i drugo. I zdravija je alternativa od običnog sirćeta u procesu mariniranja.
Koliko god da je balzamiko sirće korisno, ono krije i neke nedostatke. Međutim, imajte u vidu da konzumacija previše balzamovog sirćeta može da dovede do uznemirenog želuca i može da izazove iritaciju probavnog trakta. Tako da upotrebljavajte proizvod sa merom.
Pogledajte kako da napravite balzamiko redukciju i za šta je ona korisna.
Komentari