Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi taroa

Zdravstvene koristi taroa

MarinaMarina
Džedaj
25
Zdravstvene koristi od taroa
Fotografija: pisauikan/ pixabay.com

Taro (Colocasia esculenta) je svetu poznat još pre nove ere po svojim zdravstvenim koristima za organizam. Smatra se da potiče iz Indije i postepeno počinje da se uzgaja u Kini, Egiptu, Africi, Novom Zelandu i SAD-u.

Za stanovništvo Havaja ovaj koren je takođe dobro poznat, koristeći ga ne samo u kulinarstvu, nego za pravljenje različitih lekova.

Važno je da se zna da se Taro ne konzumira u sirovom obliku zbog kalcijumovog oksalata koji je sadržan u njemu i koji ga čini toksičnim.

Za konzumaciju osim korena Taroa mogu da se koriste i njegovi listovi. U kuvanom obliku njegova krtola podseća na teksturu skroba krompira i često ga menja u različitim jelima.

Taro sadrži visoke nivoe vlakana i kalijuma, kao i značajne količine Vitamina E što gačini veoma zdravim i čestim saputnikom na meniju ljudi.

Osnovni sastojak - vlakna, smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Zbog svojih kvaliteta ne dozvoljava gomilanje suvišnih kilograma koji su osnovni faktor za pojavu tih oboljenja.

Takođe, Taro poboljšava crevnu peristaltiku, reguliše metabolizam i čisti telo od toksičnih materija. Prema Američkom dijetetskom udruženju svakom čoveku je potrebno od 25-30 grama vlakana dnevno za održavanje dobrog zdravlja.

Kao što smo ovde rekli, nivoi Vitamina E su visoki. On je vitamin rastvorljiv u masti, poznat po svojim antioksidansnim svojstvima, štiteći ćelije od slobodnih radikala. Takođe čuva kardiovaskularni sistem i postoje neka istraživanja da štiti od razvoja zloćudnih oboljenja. Za odrasle normalno je da unos Vitamina E bude 15 mg, a jedna porcija taroa obezbeđuje 25% naših dnevnih potreba.

Taro

U sastavu ovog korena ima i kalijuma. On je veoma dragocen za regulisanje arterijalnog pritiska, jer bi prema Američkoj asocijaciji za bolesti srca dnevna doza trebalo da iznosi 4700 miligrama, a jedna porcija Taroa nam daje 13% njih.

Drugi mineral i nezaobilazni pomoćnik za zdravlje organizma je magnezijum, neophodan za zdravlje kostiju, mišića, nervnog sistema i održavanje imunog sistema. Osim toga, on reguliše nivoe šećera u krvi i arterijalnog pritiska. Ovde je norma oko 400 mg na dan, a porcija taroa obezbeđuje približno 10% njih.

Taro se koristi u različitim delovima sveta tako što ulazi u sastav mnogih korisnih recepata. Tako na primer od njega može da se napravi supa, tako što umesto krompira dodate taro koren.

Od njega može da se napravi glavno jelo ili da se zapeku, a od listova neki kulinari prave i deserte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest