Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi duda

Zdravstvene koristi duda

MarinaMarina
Džedaj
25
Dud

Dud je sočan, malo gorak i u sebi krije dosta koristi za zdravlje. Mogu se razlikovati tri vrste duda - beli, koji dolazi iz istočnih i centralnih delova Kine, crveni dud, koji dolazi iz istočnih delova SAD, i crni, koji dolazi iz Zapadne Azije.

On raste u listopadnim šumama, u toplim, umerenim i sutropskim predelima AZije, Afrike, Severne i Južne Amerike.

Ovo ukusno, mesnato i sočno voće je niskokalorično i sadrži dosta proteina, minerala, vitamina i antioksidanata, kao i anticianina, koji se mogu koristiti za bojenje.

Naučna ispitivanja su pokazala da konzumacija duda pozitivno utiče na osobe obolele od raka, jer sadrži antioksidant resveratrol. Dud štiti od neuroloških bolesti, upala, dijabetesa, jer ne dozvoljava nagle promene nivoa šećera u krvi. Takođe, prema nekim podacima, on štiti telo od starenja i podstiče dobar metabolizam.

Ishrana

Ovo voće je poznato po tome, da štiti od stvaranja krvnih ugrušaka i pojave udara. Smatra se da dud prečišćuje krv i jača ceo organizam.

Dud je izvor vitamina C, za kojeg se zna da je moćan antioksidant i imunostimulator, koji štiti od gripa, kašlja i prehlade. Ze-ksantin u plodovima duda štiti rožnjaču od ultraljubičastih zraka.

Dud je bogat gvožđem, kojeg nešto manje ima u šumskom voću, a poznato je da je gvožđe glavna komponenta hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, koji, sa svoje strane, učestvuje u prenosu kiseonika. Takođe, dud sadrži kalijum, mangan i magnezijum, gde kalijum kontroliše srčani ritam i arterijski pritisak. On sadrži i folnu kiselinu, niacin, vitamin B6, Vitamin K, itd.

Smatra se da je dud koristan kod gastritisa i hroničnog hepatitisa, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata, poboljšava cirkulaciju i sprečava pojavu infekcija.

Dud smanjuje nivo LDL holestrola i na taj način štiti srce, a ako se redovno konzumira, ona poboljšava apetit.

Ovo voće, osim što nosi razne blagodeti organizmu, veoma je ukusno. Koristi se za različite deserte, marmelade, sirupe, za salate, kao dodatak kiselom mleku, itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest