Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ljubičasta hrana, koju treba da počneš da jedeš već sad

Ljubičasta hrana, koju treba da počneš da jedeš već sad

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
91
Ljubičasta hrana, koju treba da počeš da jedeš već sad

Ona ne samo što izgleda lepo, nego ima i odličan ukus. Ljubičasta hrana je korisna iz više od jednog razloga. Pigment dolazi iz antioksidansa antocijanina, koji je u suštini fitonutrijent koji sprečava oštećenje ćelija. Osim toga, sprečava mnoge bolesti i štiti telo i kožu od starenja.

Evo nekih ukusnih ljubičastih namirnica, koje možete uključiti u svoju dijetu.

Šljive

Šljive su niskokalorične, ali su bogate vitaminima kao što su A, C i K i mineralima kao što je kalijum. One pomažu u otklanjanju zatvora i podstiču zdravlje kostiju, uz balansiranje nivoa šećera u krvi. Mogu da se konzumiraju sveže ili u sušenom obliku kao suve šljive.

Patlidžan

Ljubičasti patlidžani imaju mnoštov zdravstvenih koristi. Oni su bogati vitaminima iz grupe B grupe kao što je niacin, kao i vlaknima. Oni takođe poboljšavaju zdravlje srca. S obzirom na to da sprečavaju stvaranje slobodnih radikala, oni mogu pomoći u ćelijskoj funkciji Preporučujemo da obavezno napravite punjeni patlidžan ili pohovane patlidžane.

Ljubičasti kupus

Salata od ljubičastog kupusa

Ovo povrće pomaže u sprečavanju upala u telu, poboljšava zdravlje creva i štiti od bolesti poput artritisa. On je bogat vitaminima, kao i flavonoidima. Ovo univerzalno povrće može da se jede sirovo, spremljeno na pari, sotirano, kuvano ili pečeno. Salata od ljubičastog kupusa takođe je veoma ukusna.

Kupine

Kupine su pune vitamina C (jedna posuda vam može dati 35 posto dnevne preporučene doze! ) i niskokalorične su. One su takođe bogat izvor vitamina K, mangana i poboljšavaju kognitivno zdravlje i zdravlje usne duplje.

Cvekla

Cvekla je jedna od najbolje ljubičaste hrane i izvora detoksikacije vaše jetre, koja sadrži betain, koji pomaže u uklanjanju svih zagađivača iz ovog organa. Crvena cvekla obezbeđuje zdravlje srca. Osim toga, obogaćuje crvena krvna zrnca, čini da se nivo hemoglobina stabilizuje i dostavlja kiseonik u druge delove tela. Probajte zdravu salatu od cvekle ili boršč čorbu za najbolje rezultate.

Pročitajte još o koristima ljubičaste hrane!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest