Ona ne samo što izgleda lepo, nego ima i odličan ukus. Ljubičasta hrana je korisna iz više od jednog razloga. Pigment dolazi iz antioksidansa antocijanina, koji je u suštini fitonutrijent koji sprečava oštećenje ćelija. Osim toga, sprečava mnoge bolesti i štiti telo i kožu od starenja.
Evo nekih ukusnih ljubičastih namirnica, koje možete uključiti u svoju dijetu.
Šljive
Šljive su niskokalorične, ali su bogate vitaminima kao što su A, C i K i mineralima kao što je kalijum. One pomažu u otklanjanju zatvora i podstiču zdravlje kostiju, uz balansiranje nivoa šećera u krvi. Mogu da se konzumiraju sveže ili u sušenom obliku kao suve šljive.
Patlidžan
Ljubičasti patlidžani imaju mnoštov zdravstvenih koristi. Oni su bogati vitaminima iz grupe B grupe kao što je niacin, kao i vlaknima. Oni takođe poboljšavaju zdravlje srca. S obzirom na to da sprečavaju stvaranje slobodnih radikala, oni mogu pomoći u ćelijskoj funkciji Preporučujemo da obavezno napravite punjeni patlidžan ili pohovane patlidžane.
Ljubičasti kupus
Ovo povrće pomaže u sprečavanju upala u telu, poboljšava zdravlje creva i štiti od bolesti poput artritisa. On je bogat vitaminima, kao i flavonoidima. Ovo univerzalno povrće može da se jede sirovo, spremljeno na pari, sotirano, kuvano ili pečeno. Salata od ljubičastog kupusa takođe je veoma ukusna.
Kupine
Kupine su pune vitamina C (jedna posuda vam može dati 35 posto dnevne preporučene doze! ) i niskokalorične su. One su takođe bogat izvor vitamina K, mangana i poboljšavaju kognitivno zdravlje i zdravlje usne duplje.
Cvekla
Cvekla je jedna od najbolje ljubičaste hrane i izvora detoksikacije vaše jetre, koja sadrži betain, koji pomaže u uklanjanju svih zagađivača iz ovog organa. Crvena cvekla obezbeđuje zdravlje srca. Osim toga, obogaćuje crvena krvna zrnca, čini da se nivo hemoglobina stabilizuje i dostavlja kiseonik u druge delove tela. Probajte zdravu salatu od cvekle ili boršč čorbu za najbolje rezultate.
Pročitajte još o koristima ljubičaste hrane!
Komentari