Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najbolji izvori antocijanina

Najbolji izvori antocijanina

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
40
Antocijanini

Antioksidansi, zvani antocijanini, imaju brojne koristi za zdravlje. Mnoge namirnice prirodno obojene ljubičastom bojom sadrže ove korisne biljne pigmente.

Redovna konzumacija hrane bogate antocijaninima povezana je sa dugovečnošću, kardiovaskularnim zdravljem i prevencijom raka i demencije.

U ovom članku ćemo otkriti najbolje izvore antocijanina u hrani.

Borovnice

Borovnice

Borovnice su koristan izvor vitamina C, koji pomaže u zaštiti ćelija, pomaže u apsorpciji gvožđa i sadrži rastvorljiva vlakna, što je dobro za sistem za varenje.

Ovde ćemo preporučiti da probate ove Vazdušaste mafine sa borovnicama ili naš divni čizkejk sa borovnicama.

Ljubičasti slatki krompir

Svi slatki krompiri su veoma hranljivi i sadrže razne vitamine i minerale, uključujući vitamin C, provitamin A, kalijum i vitamine B. Ljubičasti krompir ima dodatnu prednost što je izvor antocijanina. Konzumiranje ljubičastog slatkog krompira može imati antiinflamatorna svojstva i čak može zaštititi od gojaznosti i nekih vrsta raka.

Ovde preporučujemo da isprobate naše ukusne recepte sa slatkim krompirom.

Patlidžan

Ljubičasti karfiol

Patlidžan je bogat antioksidansima i manganom, mineralom koji je neophodan za zdravlje kostiju i metabolizam. Kora patlidžana sadrži visoku koncentraciju antocijanina nasunina, za koji je dokazano da ima antiinflamatorna i kardiovaskularna zaštitna svojstva.

Ovde preporučujemo da isprobate naše recepte za musaku od patlidžana ili klasični imam bayildi.

Ljubičasti karfiol

Ljubičaste špargle

Ljubičasti karfiol je zapanjujuće povrće iz porodice kupusnjača koje je puno antocijanina, zahvaljujući genetskoj mutaciji koja mu daje intenzivnu ljubičastu nijansu. Ova vrsta karfiola ne samo da dodaje boju svakom jelu, već ima i antiinflamatorna dejstva i može zaštititi od određenih vrsta raka.

Ljubičasta šargarepa

Ljubičasta šargarepa je povrće slatkog ukusa koje sadrži širok spektar polifenolnih antioksidanata, uključujući antocijanine, cimetnu kiselinu i hlorogensku kiselinu. Konzumiranje ljubičaste šargarepe povezano je sa manjim rizikom od srčanih oboljenja, gojaznosti i dijabetesa.

Ljubičasta špargla

Ljubičasta špargla je riznica vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja. Takođe je odličan izvor antocijanina. Ljubičasta špargla ima najveću koncentraciju rutina, biljnog pigmenta koji ima važna kardiovaskularna i antikancerogena svojstva.

Crveni kupus

Crveni kupus sadrži antocijanine, koji imaju mnoge zdravstvene koristi. Bogat je vlaknima, provitaminom A i vitaminom C. Njegova antiinflamatorna dejstva su posledica visoke koncentracije esencijalnih biljnih jedinjenja koja se nalaze u njegovim jako pigmentisanim listovima.

Pogledajte više šta su to antioksidansi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni