Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Narodna medicina sa listovima oraha

Narodna medicina sa listovima oraha

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2069
Narodna medicina sa listovima oraha

Ako plodovi oraha uglavnom služe za ishranu, treba da znate i da je lišće oraha zaista neprocenjiv dar prirode. Ono je bogato taninima, flavonoidima, pektinama, karotenom i drugim supstancama, koje su ih vekovima činile vernim pomagačima u lečenju mnogih bolesti.

Pogledajte lečenje ljuskama oraha.

Možda ste čuli da su istaknuti narodni iscelitelji kao što su Petar Danov i Petar Dimkov preporučivali da se bebe kupaju u sunčanoj vodi, u koju su potopljeni listovi oraha, kako ne bi došlo do razvoja rahitisa. Ali jedva da znate da listovi oraha imaju i antifungalno, antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.

Naučno je razmatrana i mogućnost smanjenja rizika od raka, a dokazano je da se čajevi pripremljeni od kuvanih od listova oraha posebno preporučuju osobama sa dijabetesom, jer regulišu šećer u krvi.

Za spoljašnju upotrebu možete pripremiti lekovitu kupku od orahovog lišća, kao što je pomenuta kupka za bebe. Osim kod rahitisa, takve kupke imaju lekovito dejstvo i na bolesti mišićno-koštanog sistema, a prema Baba Vanginim rečima, ako se listovi prethodno skuvaju, kupka će biti posebno delotvorna u zaštiti dece od anemije.

Koristi od listova oraha

Takođe možete napraviti čaj ili infuz od već osušenih listova oraha. Korisni su za poboljšanje funkcije organa za varenje i protiv dijareje, za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, za poboljšanje izgleda kože itd.

Bilo da koristite listove oraha spolja (za kupke, obloge i sl.) ili interno u obliku čajeva ili lekovitih infuza, najbolje ih je brati početkom juna. Tada imaju najglatkiju površinu, elastični su i posebno su bogati vrednim materijama.

Možete ih odmah koristiti spolja ili ih osušiti nekoliko dana i koristiti u dalje svrhe. Već osušeni listovi se zatvaraju u papirne kese i čuvaju na suvom mestu, a radi uštede prostora možete ih prethodno samleti.

Petar Dimkov ima svoj lek za podsticanje novih snaga u ljudskom telu, jer veruje da napitak spremljen po njegovom receptu dovodi do obnavljanja krvi. Ne možemo a da ga ne podelimo sa vama, ali da biste ga pripremili biće vam potrebni i drugi sastojci osim listova oraha. Međutim, ako ga uzimate svakodnevno 10 dana u svakoj sezoni, možete postići čuda.

Recept sa listovima oraha za prečišćavanje krvi

Čaj sa listovima oraha

Pomešati 30 g listova oraha, borovih iglica, petrovca, žutog kantariona, grčke koprive, listova maline, hajdučke trave, uskoliste bokvice, listova crne ribizle i divlje jagode, mirišljave lazarkinje i zrna od crvene kleke.

Uzmite 2 kašike već pomešanog bilja i ostavite da se kuva 5 minuta u 500 ml vode. Pijte tri puta dnevno po 150 ml ovog napitka.

Prema rečima Dimkova, upravo prečišćavanjem krvi ljudsko telo „tera” bolesti. Ili, kako sam tvrdi, Kada se čovek razboli? Kad mu je krv nečista. Kada se venska krv u telu čoveka prečisti i postane arterijska, on prestaje da bude bolestan. Krv osobe mora biti apsolutno čista - ne sme da sadrži nikakve nečistoće, nikakve strane elemente koji mogu da promene njegove misli i osećanja.

I ne možemo a da ne verujemo Petru Dimkovu, poznatom i samo pod imenom Iscelitelj.

Pogledajte još recepta za zdravlje iz naše korisne enciklopedije zdravlja. A da spojite korisno sa prijatnim, pogledajte ove torte od oraha za dušu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest