Vrste Patlidžana

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
84
Različete vrste patlidžana

Patlidžan je vekovima bio osnovna namirnica u mnogim kuhinjama, uz veliku raznovrsnost tradicionalnih recepata u kojima se koristi ovo povrće.

Međutim, ono što je zaista upečatljivo je broj postojećih sorti patlidžana! Sve vrste na tržištu su različite i dostupne, a svaka nudi izobilje nutritivnih prednosti i savršen je za različite recepte.

Običan patlidžan

Običan patlidžan

Ovaj jarkoljubičasti patlidžan jedan je od najčešće sretanih na tržištu, kao što ime govori, nudi gustu teksturu bogatu vlaknima. Najbolje je da se koristi za pripremu pečenih glavnih jela, s obzirom na to da je meso iznutra pogodno za to, ali je takođe i odlična opcija i za roštiljanje i pečenje u tepsiji. Tanja verzija ovog patlidžana je italijanski patlidžan, koji takođe ima i malo slađi ukus i odličan je kada se koristi u lazanjama i drugim sličnim jelima.

Japanski ili kineski patlidžan

Japanski/Kineski patlidžan

Kao što sam naziv govori, ova tanka sorta patlidžana potiče sa istoka i dobro se uklapa u prženje, kao i u tipične istočnjačke recepte. Takođe, možete da dodate ove ljubičaste delikatese u supe i salate sa patlidžanom.

Indijski patlidžan

Indijski patlidžan

On je rodom iz Indije i kratka je, tropska verzija patlidžana, što ga čini odličnom dopunom uz kari u indijskom stilu i jela od povrća sa patlidžanom.

Punjeni patlidžan je još jedan delikates koji je ukusan i zdrav.

Patlidžan Zelena jabuka

On se obično nudi tokom letnjih meseci i svoje ime dobija po nijansi koja je slična zelenim jabukama. Bogat vitaminom B6, on je odličan za pire i namaze sa patlidžanom u kombinaciji sa kiselim krastavčićima, za plitko i duboko prženje patlidžana, kao i za pečeni patlidžan ili jela kao što su Imam bayildi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest