Domaće ceđeno kiselo mleko lako možete pripremiti i sami kod kuće. Uz pomoć njega možete pripremiti omiljene poslastice. Za to su vam potrebni: nekoliko čaša kiselog mleka sa visokim procentom masnoće, veliki komad gaze, velika i visoka šerpa i drvena kašika.
U šerpu stavite gazu, koju ste prethodno nakvasili i ocedili, a četiri ćoška gaze ostavite da vire izvan šerpe. Sipajte kiselo mleko i nakon toga vežite dijagonalne krajeve gaze jedan za drugi. Kada vežete, okačite gazu na dršku drvene kašike, postavite sve da visi iznag šerpe i pazite da gaza ne dodiruje dno šerpe.
Ostavite sve u frižideru preko noći da se cedi. Nakon toga, možete pripremiti omiljene poslastice, kao što je možda ceđeno kiselo mleko sa orasima i medom.
Takođe, možete pripremiti i pohovano ceđeno kiselo mleko. Potrebno vam je 400 grama ceđenog mleka, 150 grama brašna i isto toliko prezli, 3 jaja, biber i so po ukusu, mirođija i beli luk (nekoliko čenova) i ulje za prženje.
Priprema se tako što se mleko promeša sa mirođijom, koja je sitno naseckana i dodaje se biber i so. Posebno se umute jaja. Pripremite brašno u posebnoj posudi, a prezle u drugoj. Kašikom uzimajte od mleka i pašljivo ga umotajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Prži se u zagrejanom ulju do zlatne boje i posle se ostavlja na ubrus da se ocedi. Poslužite toplo.
Požurite da pripremite ceđeno mleko i nećete zažaliti.
Komentari