Šljive su jedno od najboljeg voća za slatko. One su ukusne i korisne, a sa slatkom od plavih šljiva se prave i neverovatni kolači od šljiva. Recepti su jednostavni i uspešni.
Slatko od plavih šljiva u rerni
Potrebni sastojci: 3 kg plavih šljiva, 1 kg šećera, 200 ml vode, 2 kašičice limuntusa, 1 kašičica cimeta
Način pripreme: Šljive se prepolove i očiste od košitce. Poređaju se u tepsiju i posipaju se šećerom. U tepsiju se dosipa voda i stavlja se u rernu. Uključuje se na donji grejač na maksimalni stepen, a gornji na minimalni. Ako ne postoji ta funkcija, treba češće da se meša.
Slatko je gotovo kada se kapljica njega sipa na tanjir i ne razliva se. Dodaje se limuntus i cimet i izmeša se. Tako se ostavlja na još 10 minuta. Slatko od plavih šljiva se sipa u prethodno zagrejane tegle koje se zapečate. Okreću se sa poklopcem na dole i ostavljaju se dok se u potpunosti ne ohlade.
Džem od šljiva
Potrebni sastojci: 3 kg plavih šljiva, 1 kg šećera, 6 listova rozetle
Način pripreme: Šljive se operu i očiste od koštica. Naseckaju se na srednje komadiće i stavlaju u duboku šerpu. Posipaju se šećerom i listovima rozetle. Dobijeno se stavlja da se kuva pri čemu se ne dodaje nikakva voda. Tako se kuva na tihoj vatri otprilike 2 sata. Na kraju treba često da se meša da ne zagori.
Džem je gotov kada se smesa razliva po kašici. Listovi muškatle se vade. Dobijeno se raspoređuje u tegle dok je još vruće. Tegle se pažljivo zatvaraju bez sterilizacije.
Brza marmelada od plavih šljiva
Potrebni sastojci: 2 kg plavih šljiva, 1 kg šećera, 1/2 kašičice limuntusa
Način pripreme: Plave šljive treba da budu dobro sazrele i mekane. Operu se i očiste od koštiva. Stavljaju se u šerpu i zalivaju sa 2 šolje vode. Stavljaju se na ringlu da se kuvaju 5 minuta. Šerpa se skida sa ringle i ostavlja se da se ohladi.
Ohlađene ščjive se očiste od ljuski. U oljuštene šljive i obojeni sok se dodaje šećer. Šerpa se vraća na ringlu i kuva se na tihoj vatri uz pažljivo mešanje. Tako vri dok se ne dobije željena gustina. Marmelada treba da bude gusta i homogena. Na kraju se dodaje limuntus i ostavlja se da vri još 3-4 minute.
Marmelada se sipa u posušene tegle koje se zatvaraju odmah i okreću se sa poklopcima na dole. Ne sterilišu se.
U sezoni šljiva obavezno probajte i naše druge recepte za slatko od plavih šljiva ili naš ukusni pestil od šljiva.
Komentari