Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Tri nabolja recepta za slatko od plavih šljiva

Tri nabolja recepta za slatko od plavih šljiva

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
258
Tri nabolja recepta za slatko od plavih šljiva

Šljive su jedno od najboljeg voća za slatko. One su ukusne i korisne, a sa slatkom od plavih šljiva se prave i neverovatni kolači od šljiva. Recepti su jednostavni i uspešni.

Slatko od plavih šljiva u rerni

Potrebni sastojci: 3 kg plavih šljiva, 1 kg šećera, 200 ml vode, 2 kašičice limuntusa, 1 kašičica cimeta

Način pripreme: Šljive se prepolove i očiste od košitce. Poređaju se u tepsiju i posipaju se šećerom. U tepsiju se dosipa voda i stavlja se u rernu. Uključuje se na donji grejač na maksimalni stepen, a gornji na minimalni. Ako ne postoji ta funkcija, treba češće da se meša.

Slatko je gotovo kada se kapljica njega sipa na tanjir i ne razliva se. Dodaje se limuntus i cimet i izmeša se. Tako se ostavlja na još 10 minuta. Slatko od plavih šljiva se sipa u prethodno zagrejane tegle koje se zapečate. Okreću se sa poklopcem na dole i ostavljaju se dok se u potpunosti ne ohlade.

Slatko od plavih šljiva

Džem od šljiva

Potrebni sastojci: 3 kg plavih šljiva, 1 kg šećera, 6 listova rozetle

Način pripreme: Šljive se operu i očiste od koštica. Naseckaju se na srednje komadiće i stavlaju u duboku šerpu. Posipaju se šećerom i listovima rozetle. Dobijeno se stavlja da se kuva pri čemu se ne dodaje nikakva voda. Tako se kuva na tihoj vatri otprilike 2 sata. Na kraju treba često da se meša da ne zagori.

Džem je gotov kada se smesa razliva po kašici. Listovi muškatle se vade. Dobijeno se raspoređuje u tegle dok je još vruće. Tegle se pažljivo zatvaraju bez sterilizacije.

Brza marmelada od plavih šljiva

Potrebni sastojci: 2 kg plavih šljiva, 1 kg šećera, 1/2 kašičice limuntusa

Način pripreme: Plave šljive treba da budu dobro sazrele i mekane. Operu se i očiste od koštiva. Stavljaju se u šerpu i zalivaju sa 2 šolje vode. Stavljaju se na ringlu da se kuvaju 5 minuta. Šerpa se skida sa ringle i ostavlja se da se ohladi.

Tri nabolja recepta za slatko od plavih šljiva

Ohlađene ščjive se očiste od ljuski. U oljuštene šljive i obojeni sok se dodaje šećer. Šerpa se vraća na ringlu i kuva se na tihoj vatri uz pažljivo mešanje. Tako vri dok se ne dobije željena gustina. Marmelada treba da bude gusta i homogena. Na kraju se dodaje limuntus i ostavlja se da vri još 3-4 minute.

Marmelada se sipa u posušene tegle koje se zatvaraju odmah i okreću se sa poklopcima na dole. Ne sterilišu se.

U sezoni šljiva obavezno probajte i naše druge recepte za slatko od plavih šljiva ili naš ukusni pestil od šljiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni