Postoji dosta početnika u kuhinji, a i drugih, koji nisu čuli za ovaj užitak od karamela, koji se sve češće koristi u pravljenju deserata. Ukratko rečeno - dulce de leche je mlečni karamel. Postoje dve osnovne varijante kako se on sprema u kućnim uslovima.
Prva varijanta je za one koji pri ruci imaju pravo domaće sveže mleko i imaju vremena da često mešaju smesu od mleka i šećera. Recept je jednostavan, ali zahteva vreme i pažnju. Takođe, važan je i sam postupak.
Potrebni sastojci su 950 ml mleka, 200 g šećera i 1/4 kašičice sode, koju ste rastvorili u 2 kašičice vode.
Možete dodati arome po želji, a to mogu biti cimet ili vanila. Neki ljudi vode da stave i malo morske soli, kako bi se još više istakao sladak ukus karamela, nakon prvobitnog slanog ukusa.
Postupak pravljenja dulce de leche-a je sledeći: U sveže mleko isipajte šećer i arome, pa stavite na ringlu, koju ste prethodno zagrejali na umerenu ili visoku temperaturu. Mešajte dok se ne rastvori i sačekajte da mleko proključa, pa zatim sklonite mleko sa vatre i dodajte sodu koju ste rastvorili sa vodom.
Za sledeći korak vam preporučujemo dublju šerpu, pošto će mleko da naraste, pa ga dobro promešajte, a zatim ga vratite na ringlu. Treba da intenzivno ključa sat vremena, dok ga vi na svakih 10 minuta promešate.
Smanjite vatru nakon sat vremena i neka se kuva još 20-30 minuta. U prvih 10-15 minuta mešajte smesu na svakih 5 minuta, a pri kraju bi trebalo da počnete sa stalnim mešanjem, dok se smesa ne zgusne.
Ako ste koristili štapiće cimeta ili vanile, onda kada sklonite sa vatre, procedite u tegle ili u posude, gde mislite da vam stoji (u slučaju da ga nećete odmah koristiti), dok je smesa još tečna. Kada se ohladi, dulce de leche se zgusne i može se luvati u frižideru još mesec dana.
Drugi način da se napravi dulce de leche je dosta lakši. Kupite konzerve sa zaslađenim kondenzovanim mlekom i direktno sa konzervama ga skuvajte u velikoj šerpi sa vodom.
Neka se kuvaju tako 2-3 sata, tako da se kuvaju minimum 2 sata, a ono što je potrebno jeste da vi vodite računa da voda pokriva konzerve, a ako ispari, da dolijete vruću. Kada prođe određeno vreme, izvadite konzerve iz vode i stavite ih da se ohlade. Onda su spremne za otvaranje i konzumaciju.
Kod ove varijante je dobro što je rok trajanja ovog mlečnog karamela veoma dug, faktički dok ne otvorite konzervu, a nakon otvaranja može da stoji još mesec dana u frižideru.
Međutim, još lakša varijanta jeste da dulce de leche kupite u prodavnici. Sigurno neće biti toliko ukusan kao kada se napravi kod kuće, gde možete da ga spremite po vašem ukusu, ali ipak je dobra alternativa.
Komentari