bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba

Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2613
brašno od lupine

Jedno od najpopularnijih novih vrsta brašana među potrošačima je brašno od lupine. Pravi se mlevenjem pasulja vučije, koji ima mnogo proteina i malo ugljenih hidrata.

Lupina, od koje se pravi brašno, je biljka iz porodice mahunarki koja raste na Mediteranu, ali i u Južnoj Americi. Seme, slično pasulju, se tradicionalno konzumira kao orašasti plod, ali se i melje u brašno.

Da bi se napravilo brašno od lupine, semenke se čiste da bi se uklonila tvrda ljuska i zatim se peku i tek nakon toga se fino melju. Ovako dobijate slatko brašno od lupine. Ne sadrži skrob, za razliku od mnogih drugih jestivih mahunarki, ali su proteini i vlakna karakteristična za pasulj takođe prisutni u brašnu od lupine.

Zdravstvene koristi ovog brašna su određene njegovim nutritivnim sastavom. Sadrži sledeće elemente u 100 grama brašna:

- 1400 kilokalorija;

- 7 grama masti, od kojih su 3 grama zasićene;

- 13 grama ugljenih hidrata, od čega su šećeri 3 grama;

- 32 grama vlakana;

upotreba brašna od lupine

- 39 grama proteina;

- 0, 038 grama soli.

Zbog svog jedinstvenog, sastava makronutrijenata, odsustva skroba i glutena, brašno od lupine je nova zvezda u zdravoj ishrani. Ispitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes.

Zbog vlakana koje sadrži ovo brašno je korisno za zdravlje creva, kao i za regulaciju težine, jer dugo zadržava osećaj sitosti. Vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, cink i fosfor u sastavu ovog zrna imaju blagotvorno dejstvo na rad organa i sistema u telu.

Zrna lupina su slična kikirikiju, tako da brašno od lupine takođe treba izbegavati ako ste alergični na kikiriki. Ako imate osetljiv stomak i lošu apsorpciju hranljivih materija, takođe je dobro izbegavati lupinu.

Pošto brašno od lupine ima neutralan ukus, pogodno je za razne namene. Vazdušasto je i manje gusto od ostalih vrsta brašna bez glutena, tako da je dobra ideja za keto dijetu i vegetarijanske recepte.

U kulinarstvu može uspešno da zameni druge proizvode za zgušnjavanje supa i soseva, za dodavanje u šejkove i smutije, ili kao zamena za jaja u raznim pekarskim proizvodima. Tradicionalno, lupina se dodajte kao ukus fermentisanu hranu, peciva i soseve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest