Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koja hrana uzrokuje stomačne probleme?

Koja hrana uzrokuje stomačne probleme?

hrana koja uzrokuje bol u stomaku

Bez obzira koliko vam je dobar dan, ako imate nadimanje i gasove – uobičajene nuspojave uznemirenog stomaka – zaista je teško zadržati osmeh na licu. Nažalost, mnoga različita hrana može biti krivac za stomačne probleme i nelagodnosti povezane sa njima.

Evo hrane koja izaziva stomačne probleme i treba da je izbegavate da ne biste pogoršali svoje stanje:

Veštački zaslađivači i proizvodi bez šećera

Studija je pokazala da kada ljudi konzumiraju veštačke zaslađivače, kao što su aspartam, sukraloza i saharin, menjaju crevne bakterije koje kontrolišu metabolizam. Ovo može dovesti do brojnih gastrointestinalnih problema, uključujući povećanu tendenciju pretvaranja hrane u masnoću.

Takođe izbegavajte slatkiše i žvakaće gume, jer ovi proizvodi često sadrže sorbitol, maltitol, ksilitol i druge šećerne alkohole koji mogu izazvati nadimanje, gasove ili laksativne efekte kada se konzumiraju u prekomernoj količini. Pored toga, žvakaća guma stimuliše želudac da oslobađa kiseline koje vašem telu nisu potrebne, što može doprineti razvoju čira na želucu.

Kafa i gazirana pića

Kafa nadražuje stomak

Kafa iritira stomak, posebno ako se konzumira na prazan stomak. Takođe, kofein ubrzava rad digestivnog trakta i može izazvati dijareju. Činjenica da je kofein i diuretik takođe znači da može dovesti do dehidracije, pa čak i do mučnine. Štaviše, okrepljujući napitak izaziva proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu, što može izazvati žgaravicu i smetnje u varenju. Ako posle popijene kafe osetite da nešto nije u redu sa vašim gastrointestinalnim traktom, bolje je da na nju zaboravite ili, u krajnjem slučaju, ograničite se na jednu šoljicu dnevno.

Nelagodnost u stomaku mogu izazvati gazirana pića – svedite ih na minimum kao i alkohol. Osim težine i naše jetre, oni su i neprijatelji želuca. Prekomerna upotreba alkoholnih pića iritira sluzokožu želuca i izaziva gasove ili poremećaj koji se smenjuje sa zatvorom.

Masna i pržena hrana

Pržena hrana, osim što je nezdrava, takođe je štetna za stomak. Ovo važi i za masnu hranu, jer obe vrste zahtevaju više vremena za varenje. Pored toga, mogu dovesti do dijareje ili, obrnuto, do nadimanja i zatvora. Pored toga možemo reći da su veoma kalorične i da se od njih gojite.

Citrusi

Citrusi su štetni za stomak

Kisela hrana kao što je sok od paradajza, kao i citrusno voće - limun, pomorandže, grejpfrut, itd., sadrži kiselinu i može dovesti do stomačnih tegoba. To je zato što iritiraju sluznicu želuca, što dovodi do žgaravice ili refluksa. Ako vam je stomak napet, bolje je da ih zamenite pireom od jabuke ili bananama.

Začinjena hrana

Ako ste ljubitelj ljute hrane, naš savet je da je ograničite, jer iritira unutrašnjost jednjaka i može dovesti do žgaravice. Ista stvar se dešava kada jedete luk i beli luk. Iako su neizostavni deo tradicionalne kuhinje, nemojte ih konzumirati prečesto jer se ne apsorbuju dobro u tankom crevu, što izaziva mnoge probleme kao što su gasovi, nadimanje, bol u stomaku, dijareja ili zatvor.

Žitarice

Gluten može biti jedan od najčešćih krivaca kada je u pitanju izazivanje haosa u digestivnom sistemu. Bez obzira na to da li imate celijakiju ili ne, Harvardska medicinska škola kaže da sve više ljudi nije u stanju da svari gluten. Ako primetite da vam je stomak naduven, bolan, imate gasove ili imate dijareju nakon što ste jeli hranu poput hleba i testenina, pšenica je definitivno krivac.

Mlečni proizvodi

Mleko nadražuje stomak

Mlečni proizvodi su teško svarljiva hrana. Ako imate problem sa laktozom, konzumiranje sladoleda može izazvati nelagodnost u stomaku, gasove ili dijareju. U slučaju da patite od netolerancije na laktozu, takođe izbegavajte meke sireve i mleko. U suprotnom, nelagodnost u stomaku je zagarantovana. Međutim, kod problema sa varenjem možete da grickate tvrde sireve i nemasni jogurt, koji blagotvorno deluju na creva poboljšavajući prirodnu floru u gastrointestinalnom traktu.

Brokoli i sirovi kupus

Povrće kao što je brokoli, kupus i karfiol je nesumnjivo veoma zdravo, ali sadrži složene šećere koji mogu da stvore gasove u crevima i nadimanje i težinu u stomaku. Da biste izbegli ovu neprijatnost, preporučljivo je ograničiti konzumaciju ovog povrća ili ga bar malo blanširati pre konzumiranja.

Sirova hrana

Bakterije u sirovim životinjskim proizvodima mogu izazvati trovanje hranom. Zato preduzmite odgovarajuće mere predostrožnosti kada rukujete kvarljivom hranom kao što su sirovo meso, živina, jaja i morski plodovi. Ne zaboravite da kuvate hranu na odgovarajućim temperaturama da biste ubili bakterije i ne ostavljajte ih van frižidera duže od dva sata da biste sprečili rast bakterija.

A ako provedena noć u toaletu sa trovanjem hranom nije dovoljno upozorenje, imajte na umu da štetne bakterije poput Escherichia coli i salmonele mogu potencijalno biti opasne po život, pa igrajte na sigurno i izbegavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest