Ksilitol (Xylit) je beličasti prah, koji se odlikuje svojom kristalnom strukturom. Ksilit je poznat još pod imenom Xylitol i Е 967. Nema nikakav poseban miris, ali ipak ima slatkast ukus koji podseća na šećer. U suštini njegova osobina ga čini popularnom materijom jer se često upotrebljava kao ekvivalent za šećer, a takođe i u nekim lekovima, sprejevima za grlo, vodama za usta i pastama za zube. Pomoću njega se zaslađuje i hrana.
Pri dodiru sa jezikom ksilitol ostavlja sepcifičan osećaj hladnoće. Ksilitol se uspešno rastvara u vodi. Ne rastvara se toliko dobro u etilenu i sirćetnoj kiselini. Ipak se pokazao otporan na kiseline i zagrevanje. Ksilitol se sreće u živoj prirodi. On je otkriven u vlaknastom povrću i voću. Prema specijalistima sreće se još u klipovima kukuruza, a takođe i u drveću kao što je breza.
Ksilitol je omiljeni ekvivalent šećeru budući da ne utiče na nivo glukoze u krvi. To ga čini pogodnim za ljude koji pate od dijabetesa, a takođe i onih koji se trude da smanje svoju težinu. On se smatra neštetnim i podržavaju ga organi kao što je Naučni komitet ishrane Evrospke unije. Ksilitol je odobren i od strane FDA (Američke federacije za kontrolu nad hranom i lekovima).
Upotreba ksilitola
Ksilitol je materija koja se nesumnjivo ceni najviše u prehrambenoj industriji. Zahvaljujući njemu može da se proizvodi gomila slatkih iskušenja koja bi, ako bi se proizvodila sa šećerom, bila nedostupna dijabetičarima i ljudima sa prekomernom težinom. Ksilitol daje sladak ukus nizu bombona i žvaka.
Stavlja se u slatkiše kao što su keks, torte, vafli, čokolade, kremovi i dr. Koristi se za pojačavanje slatkoće voćnih i dezerta od žitarica. Primena mu se inače ne završava tu. Upotrebljava se za začinjavanje sosova, majoneza, kečapa, senfa. Može se naći i u nekim salamama, viršlama, kobasicama. On se koristi još i za davanje ukusa toplim napitcima i šejkovima.
Ksilitol je dobro poznat i farmaceutima. Stavlja se u razne lekove, vitamine, dodatke hrani, rastvore i sirupe. Osim toga E 967 se upotrebljava i kod pravljenja gelova za umirenje desni kod beba dok traje nicanje prvih zuba.
Dnevna doza kislitola
Ksilitol je materija koja je više puta bila podlagana eksperimentima. Ipak naučnici su otkrili da odrasli ne treba da uzimaju više od 50 grama ksilitola dnevno. Mladi ne treba da prekorače granicu od 20 grama dnevno.
Koristi od ksilitola
Postoje mišljenje da je ksilitol neštetan i čak koristan. Specijalisti su primetili da njegov unos sa čak 80 procenata smanjuje rizik od karijesa. Osim toga materija se efikasno bori sa procesima karijesa. Ksilitol utiče na bakterije koje se nalaze u usnoj duplji i sprečava njihov razvitak i razmnožavanje. Uoptreba ksilitola vodi do umanjenja zubnih naslaga, koje su krivac za formiranje zubnog kamenca u ustima.
Istraživanja još pokazuju da redovno uzimanje ksilitola stimuliše proizvodnju pljuvačke i povećava njena zaštitna svojstva. Prema rečima naučnika žvake sa ksilitolom su korisne jer mogu da spreče i pojavu ušnih infekcija.
Takođe se pokazalo da unos kislitola jača imuni sistem, štiti od hroničnih degenerativnih oboljenja i čak deluje podmlađujuće. Materija ima svojstvo da potisne štetne bakterije, uključujući i takve koje izazivaju loš dah, čir i rak želudca.
Eksperimenti sa pacovima, koji su uzimali ksilitol sa hranom, pokazali su da E 967 predupređuje slabljenje kostiju i čak povećava njihovu gustinu. To daje osnovu naučnicima da smatraju da materija može da se koristi pri proizvodnji preparata za lečenje osteoporoze.
Budući da glikemijski indeks ksilitola iznosi 8, 5 on ne utiče na nivo šećera u krvi. Eto zašto možemo da zaključimo da najveću korist od ovog proizvoda imaju ljudi čiji je organizam osetljiv na unos šećera.
Štetnost ksilitola
Iako se ksilitol smatra bezopasnim kada se uzima u malim količinama, on ipak može da se pokaže kao đavo. Prekomerna i pojačana upotreba materije može da izazove gasove, mučninu, bolove u stomaku, povraćanje.
Nije takođe isključeno ni da su neki ljudi alergični na njega. Eto zašto njegovoj konzumaciji treba pristupiti pažljivo. U pojedinim slučajevima dešavale su se reakcije kao što su osipi, svrab, pečenje i upala usne duplje.
Ne možemo da ne spomenemo i još jednu činjenicu vezanu za ksilitol. Neki naučnici su mišljenja da povećan unos E 967 može da bude razlog za pojavu tumornih formacija u telu nakon izvesnog perioda vremena.
Tako da roditelji treba pažljivo da prate prisustvo ksilitola u slatkišima koje deca jedu. Takva hrana ne treba da se daje ni kućnim ljubimcima jer neki od njih ne bi dobro podneli ovu materiju.