bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega je luk koristan?

Zbog čega je luk koristan?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3414
koristi od luka

Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji luk.

Po boji, luk može biti beli, crveni, žuti, a sve sorte daju specifičnu pikantnost jelima, poželjne su za hladne salate, tople supe, za pljeskavice ili kao začin. Svež, sotiran, karamelizovan ili kuvan, luk je neizostavan deo mnogih jela, dajući im svoj šarm.

Luk je takođe cenjen zbog svojih koristi za zdravlje, koje nastavljaju da rastu sa svakim istraživanjem ovog korisnog povrća. Odličan je izvor vitamina - C i B6, gvožđa, folne kiseline i kalcijuma. Mangan u njegovom sastavu čini ga dobrim antiinflamatornim sredstvom i pomaže telu tokom prehlade i virusnih napada.

Fitokemijska jedinjenja - alijum i alil disulfid - ekstrahuju se iz luka i pod dejstvom enzima se pri sečenju luka pretvaraju u alicin. Ova jedinjenja imaju antikancerogeno i antidijabetičko dejstvo, šire krvne sudove oslobađanjem azot-oksida. Na ovaj način se normalizuje krvni pritisak, ne stvaraju se krvni ugrušci, a rizik od koronarne bolesti značajno se smanjuje.

Luk je dobro snabdeven polifenolima i flavonoidom kvercetinom, koji imaju antiinflamatorna svojstva, a oni, zajedno sa drugim korisnim sastojcima, stvaraju reputaciju luka kao odbrambenog sredstva od bolesti.

za šta je koristan luk

Nakon kuvanja, kvercetin u luku se čuva, ali prelazi u bujon. Dobro je znati da su flavonoidi u luku koncentrisani u njihovim spoljnim slojevima, pa je pri čišćenju dobro ukloniti što manje spoljašnje ljuske.

Od davnina je poznato da konzumacija luka ima zaštitnu funkciju za organizam i da je korisna za svaki njegov deo. Smanjuje rizik od raka želuca, ima antioksidativna svojstva, štiti od slobodnih radikala i dobar je konzervans za hranu.

Teško je utvrditi da li luk ima bitniju ulogu u ishrani – za aromatiziranje drugih proizvoda ili u medicinske svrhe. Važno je da je važan začinski element u hrani i da se dobro dopunjuje sa mnogim namirnicama, a istovremeno podržava telo – od snage ćelija, do prevencije protiv upala i prečišćavanja krvi.

Ako volite luk, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za punjeni luk, supu od luka i salatu sa lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest