Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo dunje?

Kako da osušimo dunje?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
125
Kako da osušimo dunje?

Dunja je jedna od najkasnijih jesenjih voćaka, jer se samo mušmule beru nakon njih. Dunje možemo čuvati u hladnim i provetrenim prostorijama, možemo do njih pripremati slatko, marmeladu i kompot ili ih osušiti. Dunje se suše veoma lako, ali ipak, orate se pridržavati nekih pravila.

Pre svega, voće se može sušiti celo i nasečeno. Manje voće, kao što su trešnje, borovnice, šljive, smokve i dr. suši se celo, ali jabuke, kajsije, kruške i dunje se suše nasečene. Izaberite zdrave dunje, koje nemaju oštećenja i pokvarene delove. Operite ih veoma dobro i nasecite ih na ne previše debele komade i očistite ih veoma pažljivo od semenki.

Potopite komade dunje na oko 3 minuta u slanu vodu – na 1 litar vode stavite po 1 kašičicu soli. Kada to završite, poređajte komade dunje na rešetku ili ih stavite da se suše na suncu. Čim se smrači, unesite voće, a sledećeg dana, kada sunce izađe, iznesite ga ponovo.

Ponavljajte proceduru sve dok se voće ne osuši. Pazite da ne presušite voće, jer će onda izgubiti svoj ukus. Sušene dunje čuvajte u dobro zatvorenim plastičnim kesama na hladnom i suvom mestu, što dalje od insekata i direktnog sunčevog svetla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni