bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Listovi dunje - koristi i primena

Listovi dunje - koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Listovi od dunje - koristi i primena

Dunja je dobro poznato voće, koje služi bukvalno za sve. Može se konzumirati sveže, praviti džem, mus, sok, žele ili liker. Od dunja kuvaju čak i rakiju. Pečene dunje su divan desert, a na Pirinejima od njih prave i hleb, sličan zimskom kolaču.

Dunja je bogata vitaminom C, kalijumom, natrijumom, cinkom, gvožđem, bakrom, manganom, fluorom, pektinom i nizom drugih organskih i mineralnih materija.

Osim u ishrani dunja se koristi i u medicinske svrhe kod gihta i čira; u poremećaju varenja i za snižavanje temperature; kao tonik za opštu fizičku i psihičku slabost.

Pošto se drvo uzgajalo još pre 4 hiljade godina, ljudi su postepeno otkrivali lekovita svojstva ne samo ploda, već i ostalih delova drveta i samog semena voća. Listovi se koriste u medicinske i kozmetičke svrhe, seme - za vađenje korisne sluzave supstance, pa čak i karakteristične mahovine na plodu za krvarenja.

Zanimljivo i sa medicinskog stanovišta važno mesto zauzimaju listovi dunje među ostalim delovima biljke. Naizmenično su raspoređeni, kratkih stabljika i tamnozelene boje. Listovi su u obliku srca i zaobljeni u osnovi.

Listovi dunje se koriste za pripremu gustog napitka ili hladnog alkoholnog ekstrakta, koji služi za snižavanje krvnog pritiska. Napitak se dobija nakon što se listovi preliju ključalom vodom, a ekstrakt sa alkoholom - nakon osam sati potapanja u alkoholu.

Listovi od dunje

Od napitka dnevna doza je 2 šolje, koje se moraju uzimati u ukupno 4 puta. Alkoholni ekstrakt se preporučuje po 20-30 kapi u vodi 1-2 puta dnevno u zavisnosti od nivoa pritiska.

Listovi se takođe koriste za inhalaciju kod bronhijalne astme i upale digestivnog sistema. U tu svrhu listovi se kuvaju u 1 šolji vode i zatim ostave da odstoje 15 minuta. Dobijeni napitak se filtrira, razblaži vodom dok ne dostigne prvobitnu količinu i uzima nekoliko kašika tri puta dnevno pre svakog glavnog obroka.

Listovi i semenke dunje koriste se za diuretički čaj za bubrežne tegobe. I listove i seme treba osušiti. Po jednu kašiku svake od dve komponente prokuvajte u čaši vode i ostavite da odstoji 5-6 minuta. Napitak procediti gazom. Uzmite 1 supenu kašiku 3-4 puta dnevno.

Listovi dunje mogu da se koriste i u kozmetici. Od njega se priprema lagani losion za ruke. Listovi se moraju osušiti, oko 100 grama suve materije stavi se u litar ključale vode i ostavi u njoj da odstoji 1 sat. Dobijena tečnost ima efekat bojenja, daje tamniju nijansu koži. 2-3 puta dnevno, koža se trlja tamponom natopljenim tečnošću.

Bez sumnje, ovo drevno voće ima jedinstvena svojstva i omogućava izvlačenje vrednih biološki aktivnih supstanci korisnih za telo iz svih njegovih delova.

Takođe pogledajte za šta je korisna dunja, kako sušiti dunje i zašto treba da jedemo više dunja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest