Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da pomognemo sebi korama od dunje

Kako da pomognemo sebi korama od dunje

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
Kako da pomognemo sebi korama od dunje

Dunja je ćesto nazivana Zlatna jabuka i najstarije je voće poznato čoveku. još je Homer govorio o neobičnom voćnom drvetu u vrtovima Hisperida. Pre 2600 godina čovek je upoznao ovaj magični prirodni dar i saznao je o njegovim neverovatnim kulinarskim i lekovitim svojstvima.

Dunja je voće od kojeg se ništa ne baca. Svaki deo voća, kao i voćka (drvo) ima primenu u životu čoveka. A kao lek dunja je nezamenjiva, zato što poseduje izizetno bogat hemijski sastav.

On uključuje vitamine - A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, K. Mikroelementi takođe su izuzetno predstavljeni kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i manganom. Kada dodamo korisne masti, ugljene hidrate i tanine, dobićemo jednu izvanrednu sliku mogućnosti koje daje voće za održavanje zdrave ishrane i za lečenje različitih tegoba.

Najviše se koriste dunje kako u kulinarstvu, tako i kao lek iz narodne medicine, ali od delova koji se ne koriste za konzumaciju, prave se različiti lekovi. Među onima koji se koriste u tu svrhu je i kora dunje.

Svi znaju da su kore dunje prekrivene mahivonom i prilikom pranja voća, ona se skida. Međutim, ovaj deo kora ima lekovita svojstva. Koristi se u narodnoj medicini kao hemostatsko sredstvo kod posekotina. Pravi se hladni napitak od kora dunje bez skidanja mahovine, ili se pravi čaj od kora dunje. Ova lekovita tečnost od kora voća može da se pije kod krvavih iskašljaanja i krvarenja materice.

Lek od dunje

Od kore dunje se pravi napitak koji pomaže kod gljivica i prekomernog preznojavanja nogu. Leči ispucale pete. Ako se isečena kora osuši i doda u čaj, sprečava razvoj prehlade i gripa.

Treba da se zna da mahovina na dunji u kontaktu sa sluzokožom u grlu je iritant koji uzrokuje suvi kašalj.

Eteričn aulja koja ulaze u sastav kore dunje uklanjaju grčeve celebralnih sudova. One imaju i intimikrobno dejstvo i dobra su prevencija kod respiratornih bolesti.

Infuz od kora dunje dobro pere posedelu kosu.

Samo od kore ploda se prave i slatko od dunja, žele od dunja, pirea od dunja i druga kulinarska iskušenja.

Pogledajte još koristi semenki dunje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest